Környezeti nevelés a kenyai árváknak

Kenyában az állami árvaházak hiánya komoly gondot jelent, mivel igen nagy számban kerülnek gyerekek az utcákra. Ezt felismerve jött létre a Taita Alapítvány Afrikai Gyermekekért 2007-ben azzal a céllal, hogy a Tsavo Nemzeti Park kapujában található otthont támogassa.

Az Alapítvány felügyeli az árvaház mindennapjait, szervezi a gyermekek oktatását és a különféle építkezéseket, bővítéseket. A Tsavo Kenya legnagyobb nemzeti parkja, sűrű folyóhálózatával, oázisaival és látványos vulkanikus forrásaival tökéletes színpada az afrikai füves szavannák változatos állatvilágának. Kenya egyik leglátogatottabb természeti csodája ad tehát otthont a burai St. Joseph árvaháznak. A Taita Alapítvány önkéntesei által működtetett otthon január végén a WWF két magyar munkatársát is vendégül látta, hogy segítsenek a gyermekek környezeti célú nevelésében és az árvaház környezetbarát fejlesztésében. A természetvédelmi szervezet munkatársai a helyi iskola alsóbb osztályaiban tanulók számára az ember és környezetének legalapvetőbb folyamatairól állítottak össze interaktív oktatási anyagot. „A természetben lejátszódó folyamatok megértése és megbecsülése, az ember és környezete között kialakult kapcsolatrendszer megismerése minden társadalomban alapvető. Nem lehet elég korán elkezdeni ennek oktatását, és minden korosztály számára meg kell találni azt a megközelítést, amely érthető és érdekes. Egy hét persze nagyon kevés ennek megalapozására is, de ha már a gondolatok csíráját sikerült elvetni a gyerekekben, nem volt haszontalan az ottlétünk. ” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország munkatársa.

A víz, a növény- és az állatvilág kölcsönhatásainak bemutatása mellett a WWF szakemberei a helyi körülmények megismerésével az árvaház energiaellátásának zöldítésében is igyekeztek ötleteket adni. A helyi megújuló energiaforrások hasznosítása további együttműködéshez nyújthat alapot. „A Taita hegyek lábainál az átlagos szélerősség, valamint a hasznosítható szeles és napsütéses órák száma is rendkívül magas, így egy kisméretű, de valóban megújuló forrásokra alapuló energiaellátás megvalósítható lenne. A lehetőségeket színesíti a hegységből érkező vízfolyásokban rejlő energia is. A bizonytalan energiaellátás javítása, a nagy energiaellátó rendszerektől való növekvő függőség enyhítése, valamint a környező szavanna természeti értékeinek megőrzése érdekében a jövőt itt is a fenntartható energiagazdálkodás jelenti. ” – nyilatkozta Vaszkó Csaba, a WWF klímaváltozással és energiával foglalkozó projektvezetője. A WWF két munkatársa szabadidejében vállalta az önkéntes munkát és az önköltségen tett kenyai látogatást. A két alapítvány különböző profilja ellenére úgy tűnik megtalálta az utat egymás segítésére és a civil összefogás kiváló példájáról tanúskodik.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.