Környezeti károkat okozó autóverseny szervezője ellen emeltek vádat Kecskeméten

Vádat emeltek gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmény miatt egy keceli férfi ellen, mert az általa szervezett off-road autóverseny tönkretette több, fokozottan védett madár élőhelyét, és elpusztult egy ikergidákkal vemhes őz is – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Schmidt Gábor közleménye szerint a 44 éves keceli férfi egy sportegyesület képviselőjeként 2014 májusában egy off-road terepjáróautó-versenyt szervezett Kocsér és Tiszakécske körzetében, és a verseny érintett egy vadászterületnek minősülő, bekerítetlen lakiteleki ingatlant is. A vádlott az illetékes autósport-szövetségtől a verseny rendezéséhez meg is kapta a hozzájárulást, és azt Kocsér és Tiszakécske önkormányzata is engedélyezte. Az érintett lakiteleki ingatlan tulajdonosa szóban szintén hozzájárult a versenyhez. A vádlottnak azonban be kellett volna szereznie az illetékes vadásztársaság engedélyét is, mert az ingatlanon vadgazdálkodás folyt. Ilyen engedélyt azonban nem kapott volna, mert a lakiteleki földterület több védett, illetve fokozottan védett madárfaj fontos fészkelő- és élőhelye.

A verseny a talajon fészkelő madarak élőhelyében jelentős károkat okozott: az autók teljesen tönkretették a terület vegetációját, a madarak élőhelyét, a regenerálódás évekbe is telhet. A zaj megakadályozta a madarak költését, így jelentősen veszélyeztette az élővilágot. A verseny a szaporodási időszakban lévő őzek ellését is veszélyeztette, egy négykerekű terepmotor pedig elütött egy százezer forint értékű, ikergidákkal vemhes őzet, amely emiatt elpusztult.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.