Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Környezeti károkat okozó autóverseny szervezője ellen emeltek vádat Kecskeméten

Környezeti károkat okozó autóverseny szervezője ellen emeltek vádat Kecskeméten

Vádat emeltek gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmény miatt egy keceli férfi ellen, mert az általa szervezett off-road autóverseny tönkretette több, fokozottan védett madár élőhelyét, és elpusztult egy ikergidákkal vemhes őz is – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Schmidt Gábor közleménye szerint a 44 éves keceli férfi egy sportegyesület képviselőjeként 2014 májusában egy off-road terepjáróautó-versenyt szervezett Kocsér és Tiszakécske körzetében, és a verseny érintett egy vadászterületnek minősülő, bekerítetlen lakiteleki ingatlant is. A vádlott az illetékes autósport-szövetségtől a verseny rendezéséhez meg is kapta a hozzájárulást, és azt Kocsér és Tiszakécske önkormányzata is engedélyezte. Az érintett lakiteleki ingatlan tulajdonosa szóban szintén hozzájárult a versenyhez. A vádlottnak azonban be kellett volna szereznie az illetékes vadásztársaság engedélyét is, mert az ingatlanon vadgazdálkodás folyt. Ilyen engedélyt azonban nem kapott volna, mert a lakiteleki földterület több védett, illetve fokozottan védett madárfaj fontos fészkelő- és élőhelye.

A verseny a talajon fészkelő madarak élőhelyében jelentős károkat okozott: az autók teljesen tönkretették a terület vegetációját, a madarak élőhelyét, a regenerálódás évekbe is telhet. A zaj megakadályozta a madarak költését, így jelentősen veszélyeztette az élővilágot. A verseny a szaporodási időszakban lévő őzek ellését is veszélyeztette, egy négykerekű terepmotor pedig elütött egy százezer forint értékű, ikergidákkal vemhes őzet, amely emiatt elpusztult.

Ajánlott tartalom

Egy kicsiny rákféle négy nap alatt lebontja a mikroműanyagot

Egy kicsiny rákféle képes lebontani a mikroműanyagot egy sejtnél kisebb méretűvé 96 óra alatt a Corki Egyetem (UCC) kutatói szerint.