Környezetbarát utazási tippek

Az utazás minden olyan formája, amelyhez fosszilis eredetű (bányászott szén, kén, kőolaj, földgáz) üzemanyag kell nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

 Tehát a legjobb az utazás olyan formáját választani, amelyekhez nem kellenek ilyen jellegű üzemanyagok. Ha mégsem lehet elkerülni, hogy gépjárművel menjünk valahova, akkor is van rá mód, hogy csökkentsük a káros kibocsájtást.
– Ha ügyeket kell intéznünk, próbáljunk meg minél több mindent egy helyen egyszerre elintézni. Még jobb megoldás, ha az elektronikus ügyintézést választjuk, így még a sorban állástól is megkíméljük magunkat.
– Üzleti útjaink során valóban szükséges a fél világot átszelnünk? Mérlegeljünk, hogy nem lehetséges-e telefonon vagy videokonferencián megtárgyalni az adott problémát.
– Minden évben külföldön kell nyaralnunk? Hazánkban is számtalan csodálatos hely van, amelyek eléréséhez nem kell órákon keresztül utaznunk.

 
Persze vannak esetek, amikor az utazás elkerülhetetlen. Azonban azzal is sokat tehetünk a környezetvédelemért, ha az utazás legjobb módját választjuk. Vizsgáljuk meg az összes lehetséges útvonalat és válasszuk a leginkább környezetbarát megoldást. Próbáljunk kevesebbet vezetni. Ha megoldható járjunk gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel. Ha mindenképpen vezetnünk kell törekedjünk arra, hogy ne egyedül üljünk az autóban illetve ha tudunk tegyük le valahol a kocsit és folytassuk utunkat tömegközlekedéssel vagy gyalog. Próbáljuk meg elkerülni a repülést, különösen a rövid távú (500 km-nél rövidebb) repülőutakat. Vonattal utazni kellemesebb és izgalmasabb is lehet, mint repülővel menni. Ha mindenképpen repülnünk kell, válasszunk olyan légitársaságot ahol magasabb a gépek kihasználtsági aránya.

 
Nyaralásunk során is figyelhetünk a környezetvédelemre. Válasszunk “zöld” hoteleket, ne szemeteljünk, ne szennyezzük a környezetet, és alaposan nézzük meg milyen ajándékot vásárolunk. Számtalan szuvenírről először nem is gondolnánk, hogy veszélyeztetett állat- és növényfajok különböző részeiből készülnek. Mindig tájékozódjunk mielőtt vásárolsz valamit!  A nyaralás során elsődleges célunk a kikapcsolódás és a pihenés, azonban még ilyenkor is lehetünk tudatos környezetvédők, ha egy kicsit odafigyelünk. Jó utat kívánunk mindenkinek!

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.