Környezetbarát szemétszállítás

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) üdvözli, hogy a főváros három darab új, sűrített földgázzal (CNG) hajtott teherautó üzembe állításával járul hozzá Budapest levegőszennyezésnek csökkentéséhez.

A Fővárosi önkormányzat által vásárolt új Iveco Cargo típusú teherjárművek elsősorban a környezetbarát szelektív-hulladékgyűjtési feladatokban vesznek részt a jövőben, írja a holvezessek.hu.

„Azért is üdvözlendő a főváros döntése, mert a dízelüzemű járművekkel szemben a környezetbarát hajtású teherautók nemcsak, hogy minden vizsgált elem tekintetében tisztábbak, de kisebb üzemanyagköltséggel futnak, mindamellett karbantartási költségeik is jóval alacsonyabbak.” – jegyezte meg Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke. A beszerzés célja, hogy az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési projekt eszközeit biztosítsa. A most megrendelt járművek egy nagyobb flotta részét képezik, ugyanis a Fővárosi önkormányzat újabb hatvan darab gázüzemű teherautót kíván vásárolni. Az erre vonatkozó ajánlatételi felhívást ugyancsak az Iveco nyerte, melynek eredményképpen később háromtengelyes, Stralis típusú teherautók érkezhetnek a fővárosba. A járművek megrendelése előtt azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság pozitív mérlegelése is szükséges, mivel az egyik pályázó megtámadta az eredményt.

Bizottsági döntésre várva

Abban az esetben, ha a bizottság a Fővárosi önkormányzat közbeszerzési döntését helyben hagyja, Magyarország legnagyobb alternatív hajtású, – egyben legnagyobb földgázüzemű jármű flottájának –üzembe állítása előtt nyílik meg az út. „Ennek eredményeképpen Budapest fellélegezhet, hiszen szállópor kibocsátás-mentes, alacsony nitrogénoxid kibocsátású járművek állhatnak forgalomba, amelyek üvegházhatású gázkibocsátása is kedvező. Az új gázhajtású járművek csendesebbek is és a motor üzemmódjából eredően akár harmad akkora zajt csapnak, mint a dízelmotorral szerelt társaik” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.

Nincs hozzászólás

  1. “Az új gázhajtású járművek csendesebbek is és a motor üzemmódjából eredően akár harmad akkora zajt csapnak, mint a dízelmotorral szerelt társaik” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik.”

    A magyar ember legrosszabb nyári élménye, amikor hetente kétszer-háromszor hajnalban, nyitott ablaknál a kukásautó borzalmalmas zajára ébred….