Környezetbarát metropolist tervezhetnek a diákok

Környezetbarát metropoliszt tervezhetnek és irányíthatnak a diákok egy új online városépítő játékban. A Plan It Green: The Big Switch című program célja, hogy a fiatalokat a tisztább energia előállításával a környezettudatosabb életre ösztönözze.

A National Geographic, a GE és a Center for Science által fejlesztett – a www.planitgreenlive.com oldalon elérhető – játékban a felhasználók polgármesterekként környezetbarát metropolist tervezhetnek és irányíthatnak. Pontokat kapnak azért, ha okos módszereket találnak ki a tisztább energia előállítására, a város okozta környezetterhelés csökkentésére és a „lakosok boldogságának” növelésére – számol be a programról a cégek MTI-hez eljuttatott közleménye.

A játékosok más online polgármesterekkel is versengenek, hogy kinek a városa ér el magasabb pontszámot. „A diákok így megtanulhatják, milyen fontos szerepe van az újrahasznosításnak és a környezetbarát szokásoknak a környezet védelmében, valamint a játék során felfedezhetik, hogy mivel jár egy város felépítése és annak vezetése” – magyarázta Chris Mate, a National Geographic játékokért felelős alelnöke.

A program a Connect! Transform the Future elnevezésű új nemzetközi kezdeményezés része, amelyet azért dolgoztak ki a szervezetek, hogy gondolkodásra és beszélgetésre késztessék az amerikai gyerekeket és tinédzsereket az energia jövőjéről.

Zöldben élni, városban

A városok világszerte egyre nagyobbak és népesebbek, és ez a folyamat nem is nagyon fog megfordulni. Hogy ne füstokádó, ember- pénz- és földevő szörnyetegek legyenek, hanem fenntartható életterek, azért közösségi és egyéni szinten is tenni kell.

Nehéz számszerűsíteni, hogy mitől lesz az egyik város zöldebb a másiknál. Számít például az autót birtokló lakók vagy a zöld terület aránya, a kerékpár- és a zöldenergia-használat, az újrahasznosítás mértéke és a vízfogyasztás.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.