Környezetbarát jet-ski és intelligens minitraktor

Az akkumulátorral működő elektromos szörfdeszka a tervezői szerint jóval csendesebb, mint a hagyományos jet-ski. Bárki vezetheti, nem kell hozzá engedély. Könnyű vele közlekedni, és karbantartása is egyszerű. Az ötlet egy francia vállalkozó, Philippe Fretel fejéből pattant ki.

– Néhány évig volt egy vízi sportklubom a floridai Miamiban, ahol észrevettem, hogy a járgányok egyre nagyobbak és nehezebbek lettek, és persze jóval több energiát is fogyasztottak. Arra gondoltam, hogy egy olyan szerkezetet kellene alkotni, amely felhasználóbarát, könnyű tárolni és tiszta, elektromos energiával működik, vagyis csendes és nem terheli a környezetet széndioxiddal – mesélte a feltaláló. Philippe Frete a propellert egy tartályban rejtette el, hogy ne jelenthessen veszélyt az arra úszkálók számára. A motor három akkumulátorral működik, a sebesség pedig elérheti akár az 51 km/órát is. A vízi jármű teste olyan anyagokból készült, amelyet a repülőgéptervezők használnak: könnyű, de erős, írja az euronews.com.

Az első prototípust 2011-ben alkották meg. Számos teszt és néhány módosítás után elkészült a végleges változat. Az alapár körülbelül hétezer euró, de a karbonszálas változatért húszezer eurót is elkérnek. A világ másik felén, a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói megalkottak egy olyan intelligens traktort, amely úgy közlekedik a szántóföldön, hogy egyáltalán nem tesz kárt a vetésben.

– Az egyre nagyobb és nehezebb monstrumok helyett kicsi, könnyű, együttműködő, intelligens robotokat szeretnénk létrehozni, amelyek nem igényelnek távirányítást – magyarázta az egyetem munkatársa, David Ball.

A jármű kamerák és GPS segítségével kerüli ki az akadályokat. A fejlesztők szerint 10 ilyen kis traktor hatalmas földterületet képes megművelni. A farmerek akár a nap 24 órájában dolgoztathatják a gépeket. Azt mondják, az Agbot megfizethető alternatívát nyújt a zajos, üzemanyagfaló hagyományos traktorokkal szemben.

– A robotok igazi haszna az, hogy segítségükkel megváltoztathatjuk a növénytermesztés eddigi módszereit. Növelhetjük a hozamot, gazdaságosabban tudunk trágyázni, és csökkenthetjük a mezőgazdaság káros környezeti hatásait – mondta Andrew Bate termelő.

A hagyományos vegyszeres gyomirtó gépek például nem tudnak a földekre menni közvetlen eső után, amikor még kicsi a gaz. Ezek a könnyű szerkezetek azonban nem akadnak el a felázott talajon, és időben, kevesebb vegyszer használatával oldják meg a feladatot. A robotot most tesztelik, de a kutatók reményei szerint a következő évtizedben már ilyen gépek dolgoznak majd egész Ausztráliában.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.