Környezetbarát fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a nagyberuházásoknál is igyekeznek környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat alkalmazni, ezek némelyike az országban is egyedülállónak számít – mondta Erdélyi Evelyn, az SZTE TIK intézményigazgatója a Föld napja alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón.

Hamarosan birtokba veszik az SZTE Mérnöki Karának oktatói és hallgatói a fakultás új, Moszkvai körúti épületét – közölte az igazgató. A több mint 3300 négyzetméteres oktatási tömb – amelynek kivitelezője KÉSZ Építő Zrt. – hűtését, fűtését hőszivattyú biztosítja, a működéshez is szükséges áram egy részét napelemek termelik meg. A technikai újdonságok alkalmazásának célja nem csak az energiafelhasználás csökkentése, az oktatásban is komoly szerepet szánnak az eszközöknek – tudatta Erdélyi Evelyn. Az SZTE felújított Dugonics téri központi épületének tetején 50 négyzetméteres napkollektorrendszer kapott helyet, amely éves szinten a melegvíz-igény 55-60 százalékát fedezi majd. Ezzel egy esztendő alatt a számítások szerint 2-2,5 ezer köbméter földgáz eltüzelése kerülhető el. A 4200 négyzetméteres műemlékben a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. több egymással párhuzamos vízellátó és szennyvízelvezető rendszert alakított ki. A mosdók és kézmosók szennyvízét külön gyűjtik össze, és ezt az úgynevezett szürke szennyvizet szűrés után a WC-k öblítésére használják föl. Erre szolgál az épület tetőjére hulló csapadékvíz egy része is.

 
    A József Attila Tanulmányi és Információs Központ tetején is napkollektorok működnek 2008 nyara óta. A több mint 50 négyzetméteres napkollektormező, kedvező időjárás esetén fedezi a naponta több ezer vendéget fogadó központ teljes melegvíz-igényét. A mintegy 20 millió forintos beruházásnak köszönhetően a 25 ezer négyzetméteres épület üzemeltetéséhez májustól szeptemberig, esetenként októberig nem használnak föl egyetlen köbméter földgázt sem. Az SZTE által a közelmúltban elnyert 879 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően az egyetem huszonnégy belvárosi épületére kerülnek hamarosan elektromos energiát termelő napelemek. Bár a beruházással az universitas éves villamosenergia-igényének csak töredékét lehet majd előállítani, a fejlesztéstől a villanyszámla 6-8 százalékos csökkenését várják – mondta Erdélyi Evelyn.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.