Kormorán, a fekete halpusztító

A több tízezres hazánkban fészkelő kormorán populáció mellett legalább annyi a téli időszakban ide látogató kormorán tizedeli vizeink halállományát és ebből nagy arányban a növendék, fiatal halak állományát.

Szinte minden nagyobb vizünkön jelen vannak, naponta akár 15-30 km-es körzetben is járnak a táplálék után. Napi táplálékigényük fél kg hal, ami éves szinten akár 170 kg is lehet. A kormoránok közepes és nagyméretű, erős testfelépítésű vízimadarak. A más néven kárókatonának nevezett madarak mérete 72-96 cm, súlya 2,5 kg. A pelikánfélékkel rokon madárnak nincs zsírzó mirigyük, így tollaikat úszás után ki kell szárítani. Legfőbb táplálékuknak a hal, de egyes fajok táplálkoznak más vízi állatokkal is, mint például csigákkal, kagylókkal és férgekkel, valamint néha hüllőkkel és kétéltűekkel. Az olyan kisebb hengeres testalkatú halfajokban, mint a süllő, a márna, a kecsege, a balin, vagy a csuka hatalmas károkat okoznak. Táplálékuk felét a halak teszik ki, extrém esetekben a vízterület akár 80%-át is képes kifalni.  Az OzoneNetwork mai Egyenlítő c. műsorának vendége Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondása szerint évente 2,5 millió halat fogyasztanak el a kormoránok, ami a teljes természetes vízi halászzsákmánynak felel meg. További probléma, hogy hosszú és éles csőrükkel, ha nem is fogyasztják el, de rendszeresen megsebzik a tápláléknak szánt halak nagy tömegét.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.