Korlátozták az autóforgalmat Delhiben a légszennyezettség miatt

Bevezették hétfőn az autóforgalom korlátozását az indiai fővárosban a súlyos légszennyezettség csökkentésére irányuló erőfeszítések részeként.

A rendszer értelmében egyik nap a páros, másik nap a páratlan számra végződő rendszámú személygépkocsik használhatják az utakat november 14-ig – közölte Arvind Kedzsrival, Újdelhi főminisztere. A becslések szerint így mintegy 150 ezer autó maradt ki az utakról hétfőn – tette hozzá. A szabályozást megsértőket 4000 indiai rúpiára (csaknem 17 ezer forintnak megfelelő összegre) büntetik.
A dpa német hírügynökség azonban megjegyzi, hogy a rendszer – amelyet 2016-ban és 2017-ben is használtak – nagyban befolyásolja-e az évnek ebben az időszakában általában tapasztalt magas szintű légszennyezettséget. A mezőgazdasági termelők által az Újdelhi melletti területeken alkalmazott tarlóégetés, valamint az olyan éghajlati tényezők, mint például a szélhiány a sűrű forgalomból eredő, illetve az ipari kibocsátással, valamint a hulladék és a tüzelőanyag elégetésével együtt járul hozzá ahhoz, hogy a légszennyezettség “betetőzik” a városban októberben és novemberben. A káros részecskék koncentrációját mérő levegőminőségi mutató több megfigyelési ponton 430 és 490 között, “súlyos” szinten lebegett vasárnap és hétfőn az indiai fővárosban az indiai Központi Szennyezés-ellenőrző Bizottság (CPCB) szerint. A dpa megjegyzi: a mutatón a maximális érték 500, és bármi, ami 400 felett van, már az egészségre ártalmasnak tekinthető. Az újdelhi kormány pénteken közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki, az iskolák legalább keddig zárva maradnak, az idősebbeket pedig arra kérték, hogy ne merészkedjenek ki a szabadba. A CPCB szerint Újdelhin kívül több észak-indiai városban is veszélyes szintű légszennyezettséget mértek. A mintegy 25 millió lakosú Újdelhi az elmúlt években a légszennyezettség által leginkább sújtott városok között szerepelt.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.