Kórházvédelem – különleges szmogűzés Mexikóvárosban

A helyszín Mexikóváros egyik kórháza, ahol olyan építészeti megoldást alkalmaznak, amely visszaveri a szmog támadását. S mi módon teszik ezt? Egy különös szerkezetű, két funkcióval is bíró fal adja a védelmet. Az óvintézkedés tehát alaposan bebiztosított. Jellemzésül külön, külön érdemes a fal mindkét tulajdonságáról szót ejteni.

A téglák anyaga adja az egyik védelmet, a másik biztonságot, védelmet pedig a hálószerűen kiképzett téglafal biztosítja. Ami a téglákat jellemzi, minősíti, az a bevonatukkal függ össze, ugyanis titániumdioxidot tartalmazó festékkel vonták be ezeket a falazó elemeket. A szmogban lévő vegyi részecskékkel érintkezve ez a fehér festék nitrogén oxidot (NOx) termel, vagyis a festék a szennyezett levegőt különböző és egyenként már nem számottevő mennyiségű vegyi alkotórészekre bontja. Jóllehet ezek között megtalálható a széndioxid is, ámde a szennyeződésből nem csekély sóként, illetve vízként csapódik le.

A szmog elleni védelmet a téglák anyagán kívül, ahogyan a fentiekben már történt utalás rá, a fal különleges hálószerkezete adja. Ennek a megoldásnak az eredetiségéről beszámoló fastcoexist.com nevű portál a következőket közli: a hálószerű kialakítás afféle kristályos szerkezetével egyrészt szétszórja az UV sugarakat, miközben a formájából adódóan a szelet is megfékezi, rendezetlen örvénylő mozgást, azaz turbulenciát teremt és ezzel jobban szétteríti a levegőben meglévő szennyeződést is. A hálót képező egyedi bevonatú téglák pedig, melyeknek a Prosilve 370e nevet adták, nagy felületen tudják ártalmatlanítani a levegőben lévő szennyező részecskéket.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.