Korán jött az idei első hó

A havazás miatt sokfelé megváltoztak az útviszonyok, lelassult a közlekedés, több baleset történt. A nyugati megyékben késnek a vonatok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma délnyugat felől egyre többfelé vékonyodik, késő délutántól fel is szakadozik a felhőzet. Kezdetben még többfelé, délután már északon is egyre kevesebb helyen kell számítani csapadékra: a Dunántúl nagy részén, illetve az Északi-középhegység vidékén nagyrészt havazás várható, a Duna-Tisza-közén hó, havas eső, eső vegyesen előfordul, míg a Tiszántúlon végig az eső lesz a jellemző. Az északi szél a Dunántúlon, a Zemplénben és az Észak-Alföldön időnként megerősödik, itt olykor viharos széllökések is lehetnek. Délután 1, 5 fok, késő este -2, +3 fok lesz. Az Útinform közlése szerint az ország nagy részén lelassult a közlekedés.
Zala és Győr-Moson-Sopron megyében havazik. A hó még elolvad, vizes, nedves az úthálózat. Somogy, Baranya és Tolna megyében esőtől, Veszprém megyében havas esőtől vizesek az utak. A Duna-Tisza közén szemerkél, Békés megyében esik az eső.

A lehulló falevelek a hegyvidéki és az erdős szakaszokon okozhatnak síkosságot. Lefagyásokra még nem kell számítani. Somogy megyében, a 67-es főút 61-es kilométerénél árokba borult egy fát szállító kamion. Az M3-as autópályán Gödöllőnél, a Budapest felé vezető oldalon több jármű ütközött össze, csak egy sávon halad a forgalom. A 4-es főúton Ceglédnél történt karambol, a 10-es főúton Pilisvörösváron ütöttek el egy gyalogost hétfőn reggel. Kecskeméten és az M5-ös autópálya környékén is többen karamboloztak. A Bakonyban és az ország nyugati megyéiben több vonalon is késnek a vonatok, mert a havazás miatt nehezen állíthatók a váltók, és a felsővezetékre lógó faágak tartós zárlatokat okoznak – közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese. A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely, a Nagykanizsa–Pécs és a Nagykanizsa–Dombóvár vonalon 40-50 perces, a Győr–Sopron és a Győr–Veszprém vonalon 15-25 perces késéssel közlekednek a vonatok.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.