Korallok a hűtőben

Sejtbankot hoztak létre amerikai szakemberek a hawaii korallok változatosságának megőrzése érdekében.

Mary Hagedorn, a washingtoni Smithsonian Intézet kutatója elmondta: így akarják egyes korallfajok kihalását megakadályozni. “A lefagyasztott sejtek életképesek. Ötven, vagy akár ezer évvel később is fel lehet olvasztani azokat, így a fajt újra életre lehet kelteni, vagy csak egy kis populációját tovább lehet fejleszteni.”
A szakemberek a hawaii tengerkutató intézettel dolgoznak együtt és már sikeresen megtermékenyítettek egy petesejtet egy korall spermával.
A korallok virágállatok, bár olyanok mintha növények lennének. Sok korall a klímaváltozás és környezetszennyezés miatt a kihalástól veszélyeztetett fajok közé tartozik. A kutatók már lefagyasztották két ritka, kihalásban lévő faj (Fungia scutaria és Montipora capitata) sejtjeit.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.