Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Korábban küldené ágyba a japánokat a kormány az éghajlat védelmében

Korábban küldené ágyba a japánokat a kormány az éghajlat védelmében

Egy órával korábban küldené ágyba a japánokat a szigetország kormánya, amely az intézkedéstől azt várná, hogy csökken a háztartások éghajlatra káros szén-dioxid-kibocsátása.

A tokiói vezetés már kampányt is indított azért, hogy rávegye a japánokat: keljenek, illetve feküdjenek le korábban – számolt be internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit lap (www.telegraph.co.uk).
A környezetvédelmi minisztérium kezdeményezése azon az elgondoláson alapul, hogy az esténként elfogyasztott elektromos energia megspórolása és elcserélése egy reggeli napfényes órára érezhetően mérsékelné a japánok karbonlábnyomát.

Becslések alapján a korai keléssel és fekvéssel megtakarítható lenne a japán háztartások által évente kibocsátott fénymennyiség 20 százaléka. “Sok lakos pazarolja az áramot esténként, például azzal, hogy sokáig tévét néz” – nyilatkozta a környezetvédelmi minisztérium szóvivője.
A kezdeményezés részeként javasolják a japánoknak, hogy a reggeli pluszórát használják fel életmódjuk javítására – például futással, jógával vagy épp tápláló reggeli elfogyasztásával.
A szigetország igen ambiciózus tervet fogadott el a környezet védelmében: az elkövetkezendő évtizedben 25 százalékkal akarja csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A környezetvédelmi tárca korábban indított kampányaiban például arra biztatta az alkalmazottakat, hogy viseljenek rövid ujjú inget az irodában, spórolva a légkondicionáló berendezések fogyasztásán, a készülékeket pedig csak 28 fok felett ajánlatos bekapcsolni.

Ajánlott tartalom

Ezeket a dolgokat soha nem lenne szabad lehúzni a WC-ben

A szennyvíztisztító telepek megfelelő működése, illetve a helyi dugulások megelőzése érdekében fontos, hogy a lakosság környezettudatosan használja a csatornahálózatot, különösen a mostani járványhelyzetben - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kedden az MTI-vel.