Koppenhága kudarcáról szóló álújságot terjesztett a Greenpeace

A december 7. és 18. között megrendezendő koppenhágai klímacsúcs kudarcáról szóló, december 19-i keltezésű álújságokat osztogatott Budapest forgalmas csomópontjain a Greenpeace szerdán.

A zöldszervezet a klímacsúcs jelentőségére, kudarcának következményeire kívánta felhívni a közfigyelmet.
Az aktivisták az ál-lapot frekventált tereken, forgalmas utcákon osztogatták a járókelőknek, de a mintegy 20 ezer példányból jutott a minisztériumokba, közintézményekbe, iskolákba, irodaházakba is – mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace Magyarország energia és klíma kampányfelelőse az MTI-nek.
“Fontosnak tartjuk, hogy ne csak az értelmiségnek és a döntéshozóknak, hanem az utca emberének is felhívjuk a figyelmét a közelgő koppenhágai klímacsúcs jelentőségére, arra, hogy milyen jövő várhat ránk, ha nem jön létre új klímavédelmi megállapodás” – hangsúlyozta Stoll Barbara.
Az álújság többek között arról számol be, hogy a légszennyezettség miatt a következő évtől kötelező lesz a maszkviselés Budapesten. A belföldi rovatban újabb szennyező szénerőművek építéséről, “körbebányászott” faluról és hazánkban tárolt radioaktív hulladékról olvashatunk híreket. Nem hiányoznak a lapból a hirdetések sem: a környezetre érzéketlen fogyasztói életmódot a Kétfarkú Kutya Párt néven ismert street-art csoport abszurd álhirdetései figurázzák ki.

Stoll Barbara elmondta azt is, hogy a Greenpeace honlapján a klímacsúcsról szóló fórumot indítanak, ahol reményeik szerint társadalmi vita bontakozhat ki.
A Greenpeace szerint a klímaváltozás megfékezéséhez a globális szén-dioxid-kibocsátást 2020-ig az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal kell csökkenteni. Ezen kívül a fejlett világ részéről évi 110 milliárd eurós támogatás szükséges ahhoz, hogy a harmadik világ országai fejlődésüket tiszta energiaforrásokra alapozhassák, és a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz alkalmazkodni tudjanak. A zöldszervezet szerint 2015-re egy globális erdővédelmi alap felállítására is szükség van.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.