Koppenhága Európa legkörnyezetbarátabb városa egy felmérés szerint

Koppenhága bizonyult a leginkább környezetbarátnak a legnagyobb európai városok közül egy felmérés alapján.

A Siemens óriáscég kutatási részlegének irányításával elkészített értékelés eredményeit kedden tették közzé Brüsszelben. A felmérés a levegő tisztáságát, a víz-, szennyvíz- és szemétkezelést, a szén-dioxid-kibocsátást, az épületek környezetbarát jellegét, valamint a környezetvédelmi és közlekedési politikát osztályozta harminc európai ország ugyanennyi nagyvárosában.
A dán főváros mellett az első tíz közé került Stockholm, Oslo, Bécs, Amszterdam, Zürich, Helsinki, Berlin, Brüsszel és Párizs. Budapest a középmezőnyben, a 17. helyen található, de a volt keleti blokk városai közül csak Vilnius, Riga és Varsó előzi meg. A közlekedési politika kategóriájában – amelyet Stockholm nyert meg – , Budapest került a tizedik helyre.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.