Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Kőolaj helyett cukorból készül a környezetbarát plasztika-alapanyag

Kőolaj helyett cukorból készül a környezetbarát plasztika-alapanyag

A Pó-deltában fekvő Bottrighe városkában épült fel a Novamont biokémiai vállalat üzeme, ahol a világon elsőként megújuló módon állítanak elő olyan vegyületet, amelyet a műanyag-gyártásban használnak.

Bio-butándiolra főként a biológiailag lebomló plasztik bevásárlótáskák előállításához van szükség. A bio-butándiolt széles körben alkalmazzák a vegyipar különböző szektoraiban és az elektronikában. Számos műanyag termék készül a felhasználásával. Az innováció abban rejlik, hogy előállításához kőolaj helyett vizet és cukrot használnak a vegyészek, ami jóval környezetbarátabb – magyarázza Stefano Dessi, a Mater-Biotech ügyvezető igazgatója. Eddig ugyanis ipari méretekben fosszilis anyagok felhasználásával állítottak elő butándiolt. A cukor e-coli baktériummal történő erjesztés révén alakul át butándiollá, mindössze néhány nap alatt, írja az euronews.com.

– A gyártási folyamat a laboratóriumban, az oltóanyag előkészítésével kezdődik. A lefagyasztott baktériumkultúrát meghatározott hőmérsékleten elkezdjük szaporítani egy lombikban. Az oltóanyag elkészültével pedig beindítjuk az erjedést – mondja Enrico Casareto, a Mater-Biotech minőségbiztosítási igazgatója. Az erjesztés során alakul át a cukor bio-butándiollá. Ezzel az eljárással 36 százalékról 61-re emelkedik a megújuló források használata, aminek eredményeként 10-15 százalékkal csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.