Konzultáció a fenntartható fejlődésről

2010. szeptember 23-án tartott fórumot a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület.

A Vision 2050 jelentés 14 gazdasági szektor másfél éves kutatási eredményeit dolgozza fel. Felvázolja a teendőket, melyek a jelenlegi globális trendeket (romló ökoszisztémák, éghajlatváltozás, népességnövekedés, stb.) kedvezőbb irányba fordíthatják. A megoldásokat csak közös gondolkodással lehet megtalálni, ennek adott keretet a rendezvény.
A vállalatvezetők, üzletemberek, szakemberek számára tartott programon részt vett Bencsik János, valamint Olajos Péter helyettes államtitkár. Bencsik János a magyar gazdaság fenntartható pályára állításának lehetőségeiről szóló előadásában elmondta, hogy fel kell készülnünk egy melegebb és szárazabb időszakra, szélsőséges időjárási jelenségekre. Kiemelte, hogy egyes kistérségek különösen sérülékenyek.

A nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája önkormányzati szinten is kezelni akarja az elsődleges nemzetbiztonsági szempontokat, mint az élelmiszer-önrendelkezés biztosítása, az ivóvízellátás nemzeti kézben tartása, az energiafüggésünk csökkentése, a hidrológiai fejlesztések, a katasztrófavédelem megerősítése, demográfiai helyzetünk stabilizálása és fejlesztése, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés támogatása.
A 21. században újból a termőföld, víz, élelem, az energia lesz a fontos. Magyarország gazdag földalatti vizekben, ivóvízben és termálvízben, ezeket az értékeket kiemelten óvni kell. A kormány Nemzeti Együttműködési Programja erősebb állami szerepvállalással, a hazai energia-szerkezet módosításával, hatékonyabb energiafelhasználással és a kapcsolódó ipar és szolgáltatás tudatos bővítésével kíván előbbre lépni.
A családok, önkormányzatok, a társadalom jelenleg “kis befolyású” szereplőinek érdekeit fel kell értékelni, és az intézményi hátteret a zöld fejlesztési és finanszírozási alap létrehozásával megteremteni.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.