Konferencia az okos villamoshálózatokról

A jelenlegi sugaras villamoshálózatokat az internethez hasonló – okos, vagy más néven intelligens – hálózatok váltják fel, ezekben az időjárástól függő megújuló energiák jobban összekapcsolhatók a fogyasztók igényeivel – hangzott el a Greenpeace által, a szervezet e témában készült tanulmánya magyar változatának bemutatója alkalmából szervezett konferencián szerdán Budapesten.

Magyarország két ponton kapcsolódhat be egy ilyen nemzetközi hálózatba: a csúcsidőben működő gázerőművekkel, a megújuló energiák közül pedig a biomasszával – mondta a konferencián Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének munkatársa, volt energetikai államtitkár. Miután egy 100 éves értékrend alapján felépülő hálózatot kell átalakítani, az csak lépésről-lépésre történhet – hangoztatta több előadó is.

Az ilyen hálózatokban a kis erőművek is összekapcsolhatók, sőt az egyenként elhanyagolható teljesítményűek piaci termelővé szervezhetők – mondta Felsmann Balázs, hozzátéve, hogy az európai megújuló energiaellátást a tervezők alapvetően az Északi tengeri szél- és a Földközi tengeri napenergiára alapozzák. A fogyasztóknak ott lesz fontos a hálózat, ahol az egyes napszakokban különböző előállítású, és így eltérő árú áram lesz elérhető. A tudatos fogyasztó képes lesz a maga igényét az olcsóbb áramhoz igazítani. Az említett magyar tanulmány már elérhető a Greenpeace honlapján. Az MTI tavaly augusztusi híre szerint okos hálózat villamos rendszer fejlesztésére szerződött a Dunaújvárosi Főiskola tulajdonában álló Ecotech Zrt. és a japán Furukawa Electric Technológiai Intézete. A szerződés egy olyan megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szólt, amelynek folytatásaként a főiskola épülő laboratóriumában tesztelni lehet a későbbiekben az okos rendszert.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.