Konferencia a környezettudatos építészetről Budapesten

Város a fenntarthatóság felé címmel kétnapos nemzetközi építészeti, urbanisztikai konferencia kezdődött kedden magyar és külföldi szakemberek részvételével a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (Hungary Green Building Council) szervezésében.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Nagy Ervin országos főépítész rámutatott arra, hogy a környezettudatos építészet nem újdonság, több ezer éves múlttal rendelkezik. Örömét fejezte ki amiatt, hogy az építész szakmában a színes látókörű, széles publicitással rendelkező környezettudatos szemlélet kezd általánossá válni. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület elnöke a szervezetek összefogásának fontosságát hangsúlyozta és kiemelte: a legfőbb cél az, hogy a piac szereplői minél szélesebb körben összefogjanak. “Az egyik legfontosabb üzenet, hogy a környezettudatos szemlélet nem egy drágább megoldás. Egyszerűen arról van csak szó, hogy más eszközöket és eljárásokat kell használni” – mutatott rá.

Az eseményen a Magyar Építész Kamara és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület vezetői aláírták a két szervezet közötti stratégiai partnerségi megállapodását. Az együttműködés célja a közös fellépés a környezettudatos építészeti tervezés, a településtervezés, a jogszabály-véleményezés és a kapcsolódó szakmai és oktatási programok terén. Mindkét szervezet fontosnak tartja, hogy az építész társadalom minél szélesebb rétegei ismerjék meg a környezettudatos tervezés elméleti és gyakorlati kérdéseit, amelynek megvalósítására az együttműködés keretein belül további lehetőségek nyílhatnak. Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke hangsúlyozta: a kamara rendkívül nagyra értékeli azt a munkát, amelyet az elmúlt időszakban az egyesület végzett és azt a szakértelmet, amelyet felhalmozott.

Az egyesületnél folyó szakmai munka egyik kiemelt célja platformot teremteni a magyar és nemzetközi szakmai diskurzusra. Ennek a szerepvállalásnak az egyik kiemelt eseménye a kedden kezdődött konferencia, amely magyar és külföldi példákon keresztül nyújt betekintést a környezettudatos városépítés folyamatába, a green city modell megvalósítási lehetőségeit, műszaki, gazdasági, tudományos, és egyéb aspektusait vizsgálva. Stellan Fryxell svéd építész, várostervező az Európa egyik legfenntarthatóbb városrészeként emlegetett stockholmi Hammerby Sjöstadtot is bemutatta. A szakember előadásában kitért arra, hogyan kell lokálisan megtalálni a helyes válaszokat és eszközöket. A projekt sikerét bizonyítja, hogy mára ez a terület Stockholm egyik leglátogatottabb szakmai látványossága lett.

A konferencia első napján Dominika Czerwinska, a GBC Europe Regional Network vezetője betekintést nyújtott abba a munkába, amelyet a green building councilok végeznek a környezettudatos építésért, városépítésért. Bemutattak minősített magyar zöld épületeket, valamint a Fenntartható Energia Akció Program (SEAP) részleteit ismertette Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Társaság ügyvezetője. Ludvig László, a Siemens divízióvezetője a Smart City fogalomkörét mutatta be: hogyan lehet összekapcsolni a különböző városi funkciókat és hogyan lehet egy intelligens rendszerrel a város hatékonyságát növelni, miközben csökken a szén-dioxid-kibocsátás és javul a város élhetősége. A második napon budapesti minősített épületeket látogatnak meg az esemény résztvevői. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesület 2009-ben alakult és a környezettudatos építészeti tervezés, kivitelezés és üzemeltetés megismertetésén és gyakorlatban történő meghonosításán dolgozik. Tagjai révén létrehozott egy egyedülálló hazai zöld közösséget. Az egyesület a World Green Building Council nemzetközi szervezet tagja, kapcsolatokat ápol számos magyarországi és nemzetközi szakmai társszervezettel is.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.