Koncerttel gyűjtenek öko-lakóotthon építésére a fogyatékkal élők

A Quimby, a Kiscsillag és a Csík zenekar a sérültekből álló Nemadomfel Együttes meghívására Jobb velünk a világ! címmel jótékonysági koncertet ad novemberben, amelynek bevételét felnőtt fogyatékosok számára készülő, Magyarországon egyedülálló, fővárosi öko-lakóotthon építésére fordítják.

A várhatóan 2012-re Óbudán elkészülő lakóház lehet Magyarország első passzívház közintézménye – hangzott el a szervezők keddi sajtótájékoztatóján. Az épület a legmodernebb technológiákat használva maga fogja termelni a működtetéséhez szükséges energiát. A közel 350 négyzetméteres óbudai lakóotthon a tervek szerint nyolc-tíz főnek biztosíthat állandó lakhelyet, négy fő számára pedig krízishelyzetben nyújt segítséget. A szervezők előzetes becslései szerint várhatóan 80-100 millió forintba kerül a tervek megvalósítása.

Az otthon létrehozásában a Magyar Passzívház Szövetség is segítséget nyújt. Dudás Bence, a szövetség ügyvezetője elmondta: nemes cél számukra, hogy részt vehetnek a projektben, amellyel segíthetik a sérültek otthonteremtését. Kiemelte, hogy az energiatudatos passzívházak magasabb komfortfokozatot képesek elérni kevesebb ráfordítással is.
A november 21-re a Papp László Budapest Sportarénába tervezett Jobb velünk a világ! koncert célja az adománygyűjtés mellett az is, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek számára kialakított lakóotthonok fontosságára. Ezt emelte ki az esemény egyik védnöke, Göncz Árpádné is, aki elmondta: a sérült emberek sajnálatos módon többnyire ma is zsúfolt tömegintézményekben élnek, “emberhez nem méltó körülmények között”. Bár már több mint tizenöt éve építenek lakóotthonokat a rászoruló embereknek, még mindig csak viszonylag kevesen élnek ilyen helyen. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2008-as adatai szerint 16 ezer fogyatékos ember és nyolcezer pszichiátriai beteg él óriási bentlakásos intézményben.

Papp Szabolcs, a Jobb velünk a világ! rendezvény szóvivője kiemelte, az esemény különlegességét, “forradalmi” voltát az adja, hogy sérültek segítik sérült társaikat.
Papp elmondása szerint a 2008-ban és 2009-ben tartott hasonló koncerteken ünneplő közel tizenötezer ember segítségével összesen 17 millió forint adományt gyűjtöttek össze. Ebből a pénzből 2008-ban Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes árvaházat újított fel Csíksomlyón, tavaly pedig Szendrőládon építették fel a családi napközivel ellátott Nemadomfel Házat roma gyermekek számára, amely júniusban kezdte meg működését.
A rendezvény védnökei Sólyom László, Mádl Ferenc, Göncz Árpád és feleségeik, fővédnökként pedig a szervezők a hivatalba lépő köztársasági elnököt, Schmitt Pált és feleségét, Makray Katalint kérték fel.
A koncertről, az ahhoz kapcsolódó egyéb programokról és adományozási lehetőségekről további információkat a www.jobbvelunkavilag.hu internetes oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.