Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Kompenzálják a napelemadót
Tudj meg többet: Napenergia

Kompenzálják a napelemadót

A kecskeméti önkormányzat kompenzációs támogatást nyújt a telepített napelemekre – döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés.

A kecskeméti képviselő-testület legutóbbi ülésén az LMP-s Falusi Norbert azt indítványozta, hogy a önkormányzat kompenzálja a napelemre kivetett adót, ezzel is segítve a megújuló energiaforrásokat használó helyi családokat, kis- és közepes vállalkozásokat.

Az LMP-s képviselő javaslatában emlékeztetett: az országgyűlés többsége a napelemet a „jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával.

– Szakértők jelentős része, a fenntarthatóságért elkötelezett civil szervezetek, egyes pártok és néhány Fideszes országgyűlési képviselő is kifejezte, hogy ez a döntés átgondolatlan és hibás. A parlamenti döntést követően 2015. január 1-jétől kilónként 114 forint termékdíjat kell fizetni a napelemek után. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 2kW-os – egy családi házra átlagos méretezéssel telepített – napelem mező súlya 150 kilogramm, így a zöldenergia fejlesztésért fizetendő környezetvédelmi termékdíj 17 ezer forint. Szemléltető példaként meg kell említeni, hogy a sósavat, vagy savas gélt, illetve ólmot tartalmazó akkumulátorok után csak 57 forint/kilogramm termékdíjat kell fizetni, míg a napelemek fő alkotóeleme az üveg és az alumínium – írta le indítványában Falusi Norbert.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan a város helyi építési szabályzata kimondja, hogy törekedni kell az épületek energiaellátásánál a megújuló energiák minél szélesebb körű alkalmazására, ugyanakkor a jogszabály sok korlátozást tartalmaz a napelem telepítésére, a szélenergia, hőszivattyú és a biogáz felhasználására is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Színesek lesznek a jövő napelemei?

Hollandia alkalmazott tudományos kutatásokkal foglalkozó szervezete (Organisation for Applied Scientific Research, TNO) 2014 óta foglalkozik különböző innovatív napelem panelek vizsgálatával, többek között különböző BIPV modulok tesztelésével, amelyet saját SolarBEAT vizsgálati létesítményében végez, az Eindhoven-i Műszaki Egyetemen.