Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Komáromban hódokat telepítenek a belvárosból a Duna mellé

Komáromban hódokat telepítenek a belvárosból a Duna mellé

Komáromban egy több tagból álló hódcsaládot telepítenek át a belvárosban lévő Rüdiger-tó szigetéről a Duna Tát közelében fekvő szigetére – tájékoztatta az önkormányzat környezetvédelmi referense az MTI-t.

Juhász Márton elmondta, hogy pénteken egy utódot, hétfőn egy kifejlett állatot fogtak el a hónap elején kihelyezett csapdákkal. Az állatok befogásához egyedi, 160 centiméteres szerkezeteket készített a kaposvári egyetem hódkutatója, Czabán Dávid. Csalinak almát és hódpézsmát használnak.

Az éjjellátó kamerák felvételei szerint a területen egy három-négy tagból álló család él. Valószínűleg a 2013-as dunai árvízkor települtek a szigetre, mert lakhelyükön, a koppánymonostori holtágban túl nagy volt a vízállás.

Juhász Márton elmondta, a most befogott állatokat átmenetileg a győri állatkertbe viszik, majd a családot egyszerre telepítik át a táti Duna-szigetre, ahol biztonságos, új otthonra lelhetnek.

A Komárom beépített részén fekvő élőhely hosszútávon nem biztosít élelmet az állatoknak, így tovább kellene vándorolniuk. A költözésre önállóan nem sok esélyük lenne, mert a tavat csak kis vízfolyás köti össze a Dunával.

A hódok időközben magánterületen is megjelentek. Az önkormányzat a tulajdonosoknak megtérítette az állatok által okozott kárt, de tartani lehetett attól, hogy a hódokat elzavarják a szigetről – tette hozzá a szakember.

Ajánlott tartalom

Vízerőműveket állítanak le Kínában a veszélyeztetett óriásszalamandra megóvására

A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű működését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.