Költségkompenzációs terv Belgiumban

Egy energiatakarékosságra vonatkozó sajátos ösztönzési formáról, pontosabban fogalmazva, egy szokatlan, eredeti megoldású költségkompenzációs rendszerről közölt érdekes információkat a közelmúltban a cleantechnica.com hírportál.

A helyszín, ahonnan a tudósítás származik, Belgium, annak is a dél nyugati fele, a wallon kormányzati irányítású tartomány. Itt találták ki ugyanis a Qualiwatt nevet viselő újszerű költségkompenzációs rendszert, amelynek akár szlogenjéül is szolgálhat a következő mondat: minél szerényebb a háztartásod jövedelme, annál nagyobb visszatérítést kapsz napenergetikai beruházásodhoz gyorsabb megtérülése érdekében. Ez a figyelemfelkeltő mondat a kulcsa a wallon kormányzati törekvésnek. Jóllehet a tervezet nem számol nagyarányú különbségekkel a költségkompenzáció során, mégis érdemes számba venni az idevonatkozó adatokat. Mindenesetre tény, előtérbe helyezik a szegényebbek érdekeit, hiszen a gazdag családok kilenc év alatt, míg a szegény famíliák hét év alatt jutnak befektetési pénzükhöz villanyszámlájukon elszámolva ezt az összeget.

Tekintettel arra, hogy Belgiumban úgy érzékelik – írja cleantechnika.com hírportál, – hogy manapság már a napenergetikai befektetések nemcsak a jómóduak kiváltságai, hanem a nepelemek árának az elmúlt években bekövetkezett jelentős csökkenése révén a szegényebbek is képesek a magáncélú beruházások megvalósítására, az energiatakarékos rendszerek megvásárlására. Az előzetes számítások alapján a wallon kormányzat úgy ítéli meg, hogy ezzel a “felpörgetett” megtérülési formával az alacsony jövedelműek is belefoghatnak ilyen beruházásokba, tudniillik számukra egy húsz éves időtartamot tekintve hét százalékos megtérülést eredményez, míg a tehetős réteg esetében mindössze négy százalékot tesz ki ez a összeg.

Egyelőre azonban csak a fikció szintjén tart a wallon kormányzat tervezete, hiszen a kitalált kölségkompenzációs megoldás másik eleméről, természetesen a beruházás pontos költségigényéről még nem állnak rendelkezésre érdemi számadatok. Azt viszont tudni, hogy a rendszert bevezetni akaró kormányzati erők, a Qualiwatt kigondolói minőségi eszközök, berendezések felszerelését szeretné támogatni. Az elképzelés része: a beruházás során alkalmazott gyártmányok Európában készüljenek, és gyártási körülményeik magas színvonalúak, megfelelő módon ellenőrzöttek legyenek.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.