Költségcsökkentők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei

Fontos költségcsökkentő tényezők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei fehérjeforrásként, mivel csökkentik a szójától való függőséget – jelentette ki Feldman Zsolt hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy takarmányozási fórumon beszélt a többi között arról, hogy az állattenyésztésben a versenyképesség érdekében csökkenteni kell a takarmányozási költségeket, a minőség fenntartása mellett. Az állattenyésztés költségeinek – területtől függően – 50-70 százalékát teszik ki a takarmányköltségek. Magyarországon évente mintegy 5,4 millió tonna takarmányt használnak fel, amiből közvetlenül 4 millió tonna a gabonaszektorból érkezik – tette hozzá. Kifejtette, a bioüzemanyag-gyártás melléktermékei is jól hasznosíthatók az állattenyésztésben, javítják jövedelmezőségét.

A helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: a gabonaárak emelkedése tette aktuálissá az eszmecserét. Emlékeztetett: fontos, hogy a magyar állattenyésztők is korszerű ismeretekkel rendelkezzenek, hiszen ma már Magyarországon is folyik bioüzemanyag-előállítás. Úgy vélte, a fehérjében gazdag melléktermékek hasznosításának feltételeit is javítani kell. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a mezőgazdaság termelhet energetikai célú alapanyagot is, az élelmiszer-alapanyagok termelési potenciáljának sérelme nélkül. Nem kell feltétlenül választani az energetikai, illetve az élelmiszer célú alapanyag-termelés között. Mindkettő lehetséges, adottak hozzá a lehetőségek és az állatok takarmányozásának feltételei sem szorulnak háttérbe – mondta.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.