Tokiói kampány az energiatakarékos megoldásokért.

Kollektort az erkélykorlátokra!

Tokiói kampány az energiatakarékos megoldásokért.

Japánban az utóbbi évtizedben a napelemek teljesen háttérbe szorították a melegvíz-termelő napkollektorokat, pedig utóbbiak helyigénye és beruházási költsége is kisebb, ezért a tokiói városvezetés ettől az évtől kezdve jelentős támogatással ösztönzi elterjedésüket.
A nyersanyagszegény szigetországban az 1979. évi második olajválság hatására került előtérbe a napenergia hasznosítása, akkor elsősorban meleg víz előállítására szolgáló napkollektorokat szereltek a háztetőkre. 1980-ban 830 ezer ilyen készüléket helyeztek üzembe a fővárosban, ez volt a csúcs, míg jelenleg csupán pár ezer talál gazdára. A drasztikus visszaesés a válságot követő olajárcsökkenéssel magyarázható, hatására a kereslet is csökkent, de a lakosokat is már-már idegesítette a telepítő cégek erőszakos, házról házra járó értékesítő kampánya. A csúcsidőszakban több mint száz cég gyártott napkollektort, számuk mára pár tízre zsugorodott. A gyártók átálltak a napelemekre, mert egyre több célra kezdték használni az áramot, a kereslet érthetően megugrott.
A tokiói városvezetés elhatározásához a döntő lökést az állami napenergia-ösztönzési rendszer hiányossága adta, mert az szinte kizárólag csak az áramtermelő napelemekre korlátozódik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.