Kóborló hópárducokat láttak Szecsuán erdeiben

Lopakodó hópárducokat fedeztek fel a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány hegyeiben több mint 4 ezer méter magasban, a pandák élőhelyén – jelentette a Vulungi Nemzeti Park munkatársának közlése nyomán a kínai média.

A két ritka nagymacskát, feltehetően egy anyát és kölykét 4102 méteren kapták lencsevégre egy infravörös kamera segítségével még januárban. Az állatok egy szikla szomszédságába érve ásványokat nyalogattak. A park munkatársai azóta további 14 kamerát szereltek fel.

A hópárducok Kína legszigorúbban védett állatfajai közé tartoznak, és leginkább a Himalája 3 ezer és 5500 méter magas vonulatain élnek Közép- és Dél-Ázsiában.

Vadon élő hópárducot az orvvadászat és a természetes élőhelyek visszaszorulása miatt a múlt század óta nagyon ritkán látni. Egy példányról ritka fénykép készült éppen egy éve, az északnyugat-kínai Kanszu tartomány egy vadőrének jóvoltából. Akkor a 2006-ban megnyitott Annanba vadteve-rezervátumban tűnt fel a ragadózó.

A becslések szerint csupán 3500-7 ezer hópárduc élhet szabadon, és további 600-700 példány található fogságban világszerte.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.