KNP-igazgató: Sólyom László látogatása ráirányítja a figyelmet a természeti értékekre

A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) igazgatója azt reméli Sólyom László köztársasági elnök vasárnap kezdődő térségbeli látogatásától, hogy az ráirányítja az ott élők figyelmét lakóterületük természeti értékeire.

Az államfő ebben a nemzeti parkban zárja 2007 januárjában kezdett országjáró sorozatát. A háromnapos látogatás az Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű sorozat kilencedik, utolsó állomása.
Vajna Tamásné Madarassy Anikó, az 1975-ben alapított, egymillió hektár nagyságú nemzeti park igazgatója pénteken az MTI-nek elmondta: azt várja a köztársasági elnök megtisztelő látogatásától, hogy az ráirányítja a térségben élők figyelmét lakóterületük természeti értékeire és arra, hogy csak velük együtt, közösen tudják az emberi életminőség szempontjából rendkívül fontos élőhelyeket és értékeket fenntartani.
Hangsúlyozta: az ország 12 százalékán fekvő park területéhez Bács-Kiskun megye, Csongrád megyének a Tisza jobb partján lévő része és Pest megye déli része tartozik.

A nemzeti park vezetője beszámolt arról, hogy a látogatás vasárnap délben Bugacpusztán kezdődik. Mint mondta, azért választották Bugacpusztát, mert az egyike a legértékesebb és a legnagyobb nemzeti parki területeiknek, s ott szeretnék megmutatni a magyar szürke marha gulyát, eredeti tartási körülmények között.
A köztársasági elnök vasárnap a Kunpeszéri Viperaközpontba is ellátogat. Vajna Tamásné Madarassy Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy az államfői látogatás egy érdekes szakmai eseménnyel esik egybe: ekkor történik majd a viperatelepen mesterséges körülmények között tenyésztett viperák kihelyezése az eredeti élőhelyre.
Az igazgató emlékeztetett arra: a Magyar Madártani Egyesület az Európai Unió által támogatott, nemzetközileg elismert és sikeres programot folytat a viperaközpontban a nemzeti parkkal közösen.
Beszámolt arról: a köztársasági elnököt hétfőn Kecskemétre, a Természet Házába várják, majd a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet egyik különlegességének, a Büdösszék-tónak a természeti értékeit mutatják be. Sólyom László hétfőn részt vesz Mórahalmon a Vízgazdálkodás és természetvédelem című fórumon, ahol civil szervezetek képviselőivel is találkozik. Kedden a hajósi pincefaluban tesz látogatást, majd Császártöltésen egy fórumon gazdálkodókkal találkozik. A köztársasági elnök Soltvadkerten fejezi be látogatását.

Vajna Tamásné Madarassy Anikó hangsúlyozta: a KNP rendkívül gazdag természeti területekben és értékekben, amelyek azonban csak mozaikokban maradtak meg. Szikes puszták és tavak, homokpuszták, buckavonulatok, a Tisza-mentén ártéri galériaerdők, zsombékosok, turjánosok változatos világa fedezhető fel. A terület szenved a klímaváltozás és a talajvízszint-süllyedés következményeitől – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.