Klímavédelem: 220 ezer izzót cserélhetnek energiatakarékosra a rászorulók

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében.

Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményez.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot hirdetett az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák számára, hogy az előre fizetett, vissza nem térítendő támogatásból energiatakarékos izzókat vásároljanak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos 100 wattos izzót cserélnek ki, melyeket a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet. Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 58 nap alatt térül meg. A 220 ezer izzó cseréjével közel 22 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása, ezzel több, mint hatezer hektár erdőt kímélnek meg a szén-dioxid megkötéstől. Az izzócsere program mintegy 230 millió forint uniós forrásból valósul meg, a pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.

A most elindult izzócsere program folytatása annak a nyári akciónak, amely során a zöldtárca kísérleti jelleggel húszezer háztartásba jutatott el egyenként két darab energiatakarékos izzót a rászoruló nyugdíjasoknak. A mostani izzócsere program során a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek pályázhatnak háztartásonként maximum 40 ezer forintig, a szervezetek saját felhasználásra pedig maximum 20 ezer forintig. Idős emberek esetében maximum 40 ezer forint lehet a támogatási összeg; az időseket segítő közhasznú alapítvány saját felhasználásra maximum 20 ezer forintig pályázhat. Az állami és nem állami szervek által fenntartott óvodák maximum 100 ezer forintig nyújthatnak be pályázatot. A zöld óvoda címmel rendelkező pályázók, amennyiben oklevéllel igazolják, hogy a cím viselésére jogosultak, további 40 ezer forint támogatásra számíthatnak. Ha – a háztartásokban igen gyakran használt – hagyományos 100 wattos izzókat cserélik le az energiatakarékos 20 wattos égőkre, az az áram jelenlegi árával és napi 7 órás üzemidővel számolva több mint 16 ezer forintos megtakarítást eredményez évente.

„Az éghajlatváltozás miatt azonnali cselekvésre van szükség. A zöldtárca klímavédelmi programjainak – így az izzócsere program – segítségével azonnali és mérhető kibocsátás csökkentést lehet elérni, otthonok ezrei válhatnak klímabarátabbá. A ma kezdődött koppenhágai klímacsúcson én magam is azzal a céllal veszek majd részt, hogy olyan éghajlatvédelmi megállapodás szülessen, melynek eredményeként minél több, az izzócsere programhoz és a Klímabarát Otthon programhoz hasonló zöldítésre legyen lehetőségünk.” – hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Ajánlott tartalom

Alvási idő és minőség, turbulencia, villámlás, aktív vulkánok a gleccserek helyén, ezekre is hat a klímaváltozás

A klímaváltozás mindenki számára nyilvánvaló hatásai általában a megváltozó évszakokhoz vagy szélsőséges időjárási eseményekhez köthetőek. Ebben a cikkben négy olyan területet hozunk, amikre nem biztos, hogy először gondolnánk, de hat rájuk a klímaváltozás.