A nagyvárosok lesznek a klímaváltozás legnagyobb vesztesei

Aránytalanul nagy mértékben sújthatja a klímaváltozás a világ nagyvárosait, különösen a fejlődő államokban – érvelnek kutatók.

Az Environmental Sustainability and European Planning Studies című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a milliós nagyvárosok – melyekből 2020-ra már több mint 500 lehet a világon – többnyire nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket a várható szélsőséges hőhullámok és vihardagályok ellen. A legtöbb metropoliszban fájóan hiányzik a tömegközlekedés fejlesztése is, ami pedig egyik záloga lehetne az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének – mutat rá Patricia Romero Lankao szociológus, akinek szakterülete a klímaváltozás és a városfejlesztés. Mint az Egyesült Államok Országos Légkörkutató Központjának (NCAR) kutatója emlékeztet rá, a világ városi lakossága megnégyszereződött 1950 óta, és ma a teljes világnépesség mintegy felét teszi ki. A városlakókat már önmagában a rendkívül sűrű épülethálózat miatt is nagyobb mértékben veszélyeztetik a természeti katasztrófák.
    Lankao szerint az elhúzódó hőségek fokozhatják a városok légszennyezését, ami egészségügyi problémákat okozhat. Általában elmondható, hogy a szegényebb városrészek, ahol hiányzik a megbízható szennyvízelvezetés, az ivóvíz és az utak, nagyobb veszélynek vannak kitéve – emeli ki. A kutató úgy véli, hogy a kibocsátás-csökkentési erőfeszítések egyes nagyvárosokban a közlekedési és más gondok enyhítését célzó átfogó programok részeként nyernek létjogosultságot. Ilyen például a London belvárosában bevezetett dugódíj, amely a tömegközlekedés térnyerését hivatott elősegíteni – említi a cikkben.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.