Klímaváltozás: Valósággá válhat a Holnapután sztorija

Emlékeznek még a Holnapután című katasztrófafilmre? A Science World Reporton megjelent egy cikk egy új klímakutatásról, amely szerint a hollywoodi produkcióban felvázolt jövőkép talán nem is áll olyan távol attól, ami ránk várhat.

. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klímaváltozás nem felmelegedést, hanem lehűlést hoz majd húszéves időtávon.

A Holnaputánban az Atlanti Meridionális Fordulóáramlás (AMOC) felborulása egy sor drasztikus változáshoz vezet az éghajlatban, többek között tornádók pusztítják el Los Angelest, New Yorkot elárasztja a tenger, és az egész északi félteke konstans fagypont alá kerül. Mindez néhány hét leforgása alatt. Az új kutatás szerint ha nem is pont ez, de valami hasonló forgatókönyv lejátszódhat a közeljövőben, az AMOC összeomlása az óceánok felmelegedése miatt ugyanis egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Ha ez megtörténne, akkor nagyjából 8 Celsius-fokot esne az átlaghőmérséklet, és még a felmelegedés jelen ütemét alapul véve is 40 évbe telne a bolygónak, amíg talpra állna. Sőt, északon a Brit-szigetek vonaláig akár száz évbe is beletelhet, amíg visszaáll a rendes kerékvágás, ez pedig a gyakorlatban nagyjából egy új jégkorszakot jelentene.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.