Klímaváltozás: négymillió eurós kísérlet a szántóföldön

Legalább 15 éven keresztül tanulmányozzák a klímaváltozás természeti hatásait egy szokatlan kísérlet keretében Németország Szász-Anhalt tartományában.

A kutatást egy Bad Lauchstadt melletti héthektáros területen végzik, ahová öt méter magas acélkonstrukciót emelnek, melynek tetőpaneljei és oldalfalai mozgathatóak, hogy különböző éghajlati viszonyokat modellezhessenek. A tudósok olyan új ismereteket várnak a kísérlettől, amely fontos lehet a mezőgazdaság, a tájtervezés és a környezetvédelem számára – közölték a müncheni Helmholtz Környezetkutatási Központ (UFZ) munkatársai a sajtóval Lipcsében. Az építmény tíz blokkjának mindegyike öt-öt parcellát foglal magában. A parcellák területe 16-szor 24 méter, és talajukat a hosszú távú kutatás során többféleképpen fogják hasznosítani. A becslések szerint négymillió eurós költségű kísérletben az UFZ az ember és környezete kölcsönhatásait vizsgálja a globális változások közepette.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.