Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Zöldinfó » Környezetvédelem

Klímaváltozás miatt késhetnek a transzatlanti járatok

forrás: index.hu
Megjelenés: 2016.02.10., 23:32   Utolsó módosítás: 2016.02.10., 23:32

A klímaváltozás miatt a transzatlanti repülőjáratok több időt töltenek majd a levegőben. Ez új tanulmány szerint a jet streamnek nevezett jelenség az oka ennek. A jet stream a magasabb légrétegekben lévő erős áramlás, úgynevezett futóáramlás.

A futóáramlás megerősödése a globális felmelegedésnek köszönhető, a sarkköri olvadás hatására például megváltoznak az északi féltekén uralkodó légköri áramlatok. Az erősebb jet stream felgyorsítja a nyugatra tartó járatokat, Londonból New Yorkba hamarabb ér oda a repülő. De visszafelé lassabban. A változás nagyjából kétezer órával növeli a levegőben töltött időt, ez dollármilliókat jelent a plusz üzemanyag miatt. Ráadásul a késések miatt további bonyodalmakat jelent az időjárásváltozás.

A ma megjelent tanulmányban Paul Williams, a University of Reading légkörkutatója azt állítja, hogy a jet stream átlagosan 15 százalékkal lesz erősebb télen, ami azt is jelenti, hogy a Londonból New Yorkba tartó gépek akár 5:20 perces rekordidő alatt is megtehetik az utat. Visszafelé azonban az út akár hét óráig is tarthat, vagy még tovább, ha a széljárás nem kedvező.

Mi is az a jet stream, ami ennyire befolyásolhatja a légiközlekedést. A jetek viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zónák. Ezek akár az egész Földet is körbefutják. Az a jet stream, amelyről most szó van úgy nevezett poláris jet. Az északi hideg és déli meleg levegőt elválasztó frontfelületen alakulnak ki, a hideg és a meleg levegő hőmérsékleti különbségéből nyeri erejét.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 29. hétfő
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Csak azokat a dokumentumokat nyomtasd ki, amik feltétlenül szükségesek. 7kg CO2 kibocsátást takaríthatsz meg évente.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés