Klímaváltozás miatt késhetnek a transzatlanti járatok

A klímaváltozás miatt a transzatlanti repülőjáratok több időt töltenek majd a levegőben. Ez új tanulmány szerint a jet streamnek nevezett jelenség az oka ennek. A jet stream a magasabb légrétegekben lévő erős áramlás, úgynevezett futóáramlás.

A futóáramlás megerősödése a globális felmelegedésnek köszönhető, a sarkköri olvadás hatására például megváltoznak az északi féltekén uralkodó légköri áramlatok. Az erősebb jet stream felgyorsítja a nyugatra tartó járatokat, Londonból New Yorkba hamarabb ér oda a repülő. De visszafelé lassabban. A változás nagyjából kétezer órával növeli a levegőben töltött időt, ez dollármilliókat jelent a plusz üzemanyag miatt. Ráadásul a késések miatt további bonyodalmakat jelent az időjárásváltozás.

A ma megjelent tanulmányban Paul Williams, a University of Reading légkörkutatója azt állítja, hogy a jet stream átlagosan 15 százalékkal lesz erősebb télen, ami azt is jelenti, hogy a Londonból New Yorkba tartó gépek akár 5:20 perces rekordidő alatt is megtehetik az utat. Visszafelé azonban az út akár hét óráig is tarthat, vagy még tovább, ha a széljárás nem kedvező.

Mi is az a jet stream, ami ennyire befolyásolhatja a légiközlekedést. A jetek viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zónák. Ezek akár az egész Földet is körbefutják. Az a jet stream, amelyről most szó van úgy nevezett poláris jet. Az északi hideg és déli meleg levegőt elválasztó frontfelületen alakulnak ki, a hideg és a meleg levegő hőmérsékleti különbségéből nyeri erejét.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.