Klímakutató: ebben a térségben a kevesebb csapadék jelenthet gondot

A gyorsuló globális felmelegedés nyomán Magyarországon és a térségben a kevesebb csapadék jelenthet majd problémát – mondta Mika János klímakutató az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Mika János elmondta: korábban néhány évig stagnált, 2013 óta viszont ismét felgyorsult a globális felmelegedés. Ha ez így folytatódik, 2030-ra valóban elérhetjük a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést – közölte a szakértő, megjegyezve: ezt az emelkedést a 19. század végi állapotokhoz viszonyítva kell érteni.

Az éghajlatkutató szerint alkalmazkodni kell az éghajlati változásokhoz, így például érdemes szigetelni a házakat, és ahol kevesebb hó esik, ott nem kell olyan meredek háztetőket építeni. Emellett csökkenteni kell az energiapazarlást és növelni a megújuló energiaforrások használatát – fejtette ki.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.