Klímahűtő hatású molekulát fedeztek fel

A Manchesteri Egyetem, a Bristoli Egyetem és a Sandia National Labs bejelentette, hogy új, eddig láthatatlan vegyi melléktermékeket fedeztek fel.

A Criegee-féle kettős szabadgyökök nem csupán a szennyező anyagok égéstermékét oxidálják, de az atmoszférát is tisztítják, és mivel képesek beindítani a felhőképződést, ezért a bolygó hűtését is elősegíthetik írjaz index.hu. A Criegee-féle kettős szabadgyökök létezéséről először Rudolf Criegee német vegyész értekezett. Az ötvenes években azonban még csak a molekulák létezését feltételezhették, mivel nem állt rendelkezésre a méréséhez vagy érzékeléséhez szükséges eszköz. A kutatók emiatt bizonytalanok voltak abban, hogy valóban léteznek-e, és ha igen, milyen gyorsan lépnek reakcióba más atomokkal. A Sandia kutatói egy speciális berendezés segítségével észlelték a szabadgyököket, így elkülöníthették őket azoktól a molekuláktól, amik ugyanolyan atomokból épültek fel, csak a más a struktúrájuk. Kiderült, hogy a szabadgyökök jóval gyorsabban léptek reakcióba más anyagokkal, mint azt a kutatók feltételezték, így az oxidációs folyamatban is nagyobb arányban jelentek meg a szulfát- és nitrátvegyületek, amik a nitrogén-dioxidból és a kén-dioxidból válnak ki. Ez a folyamat végül aeroszol-, majd felhőképződéshez vezetett. A felfedezés nem csupán az üvegházhatás enyhítésében hozhat áttörést, hanem a légkört vizsgáló kutatóknak is segíthet megérteni az atmoszféra oxidációs kapacitását. Ennek köszönhetően a klímaváltozás folyamata és a légszennyezés környezetkárosító hatásai is áttekinthetőbbé válnak.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.