Klímafigyelő a weben

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) leleplezett egy új weboldal, amely lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy nyomon követhessék különböző országok ígéreteit és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mennyiségét.

Az oldalon jelenleg a huszonhét tagú Európai Unió és huszonöt más nemzet követhető nyomon. Folyamatosan frissül, a COP15-ön tett javaslatok szerint. Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának főigazgatója, Achim Steiner, elmondta, hogy mostantól bárki nyomon követheti, kényelmesen a saját otthonában, hogyan alakul a globális felmelegedés elleni küzdelem.

A hivatal szerint a COP15-ön zajlott tárgyalások fő célja az volt, hogy a nemzeteknek meg kellett egyezniük abban, hogy a globális hőmérséklet nem emelkedhet többel, mint 2°C, a 18. századi szinthez képest. Annak érdekében, hogy elérjék ezt a célt, a kibocsátást 2020-ra 44 milliárd tonnával kell csökkenteni.

Egészen mostanáig, elég nehéz volt megérteni és nyomon követni a nemzetek által kitűzött célokat, már amennyiben komolyan foglalkoztunk volna az üggyel… A weboldalon található egy bar grafikon, amely világosan mutatja, mi történik a tárgyalások szerint, és mire számíthat a világ a klímacsúcstól, ha az ígéreteiket valóra is váltják.

Kövesd nyomon a jövőt ezen az oldalon:

http://www.unep.org/climatepledges/

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.