Klímacsúcs – Továbbra sincs megegyezés, tart a plenáris

Egész éjszaka nem tudtak megállapodni a koppenhágai ENSZ-klímakonferencia plenáris ülésén az államok arról a megállapodás tervezetről, amelyet pénteken késő este fogadtak el az amerikai, a brazil és a dél-afrikai elnök, valamint a kínai és az indiai miniszterelnök megbeszélésén – mondta Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, a magyar delegáció vezetője szombaton az MTI-nek.

Faragó Tibor elmondta, hogy még szombaton reggel is tart a 193 állam plenáris ülése, amely nem tudni mikor ér véget.
Elmondta: több állam számára is elfogadhatatlan a két és fél oldalas megállapodás tervezet, amely nem tartalmazna konkrét kibocsátás-csökkentési vállalásokat.
A tervezet elfogadására összehívott plenáris ülésen annak ellenére nem sikerült megegyezni, hogy Barack Obama amerikai elnök szombaton, még késő éjjeli elutazása előtt úgy nyilatkozott: sikerült az áttörés.
Faragó Tibor elmondta, hogy a tárgyalás alatt lévő papír tartalmazza a gazdag országok pénzügyi felajánlásait, amellyel a fejlődők környezetvédelmi erőfeszítéseit támogatják.
A konkrét vállalásokra vonatkozóan az szerepel benne, hogy az országoknak 2010 februárjáig kell konkrétan számszerűsíteni, hogy mennyivel csökkentik kibocsátásaikat.

A hosszú távú vízióból csak annyi maradt benne, hogy 2 Celsius-fokban maximálnák a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest. Faragó Tibor abból a szempontból is gyengének nevezte a papírt, hogy nem szerepel benne elég erős ellenőrzési lehetőség a fejlődő államok vállalásaira vonatkozóan.
Hozzáfűzte: ennek az új papírnak is több változata van, és van olyan javaslat is, hogy életben kell tartani a két ad hoc munkacsoportot, amelyek a Kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításával, és a hosszú távú együttműködéssel foglalkoznak.
Utalt arra, hogy azért folytatják még mindig a tárgyalásokat, mert többen attól félnek, hogy a plenáris felfüggesztése esetén ez a tárgyalás alatt lévő papír is elhal.
Venezuela, Bolívia, Nicaragua és Kuba tiltakozott az ellen, hogy – mint fogalmaztak – az ENSZ tagállamoknak “fentről diktálják” a zárt ajtók mögött kidolgozott megállapodást, amelyet a pénteki “minicsúcstalálkozón” részt vevő 25 ország vezetői lényegében már elfogadtak.

A magyar delegáció vezetője elmondta, hogy Nicaragua hajnalban már azt kérte, függesszék fel a tárgyalásokat, és a két ad hoc munkacsoportban folytatódjon a munka.
A kis szigetországok közül Tuvalu továbbra is kitart amellett, hogy nem tudja elfogadni az előterjesztett dokumentumot, mert az 2 Celsius-fokban maximálja a globális felmelegedés mértékét. A kis szigetállam 1,5 Celsius-fokos maximumot tudna elfogadni. A Maldív-szigetek miniszterelnöke ugyanakkor azt javasolta, hogy egyéb lehetőség hiányában a folytassák tovább a vitát a tervezetről.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.