Klímacsúcs – Többezres tüntetések Ausztráliában

Többezres tüntetések zajlottak szombaton Ausztrália nagyvárosaiban a koppenhágai klímacsúcs kapcsán rendezett nemzetközi akciónapon.

A Felmelegedés Elleni Gyaloglás (Walk Against Warming) résztvevői a koppenhágai klímacsúcs tárgyalóira akartak nyomást gyakorolni, hogy tető alá hozzák a Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó nemzetközi megállapodást, amely ambiciózus kibocsátás-csökkentési célokat írna elő az üvegházhatást előidéző gázokra vonatkozóan.
A legnagyobb tüntetések Melbourne-ben zajlottak. A rendőrség 40 ezer főre becsülte a résztvevők számát. Sydneyben ezrek részvételével zajlott le a felvonulás, és Adelaide-ban is emberek vonultak az utcára.
A szervezők elmondták: a tüntetésekről készült felvételeket elküldik a koppenhágai tárgyalóknak.
Az utcai tüntetések előzménye, hogy a múlt héten a konzervatív ellenzék klímaszkeptikusainak ellenállásán megbukott a szenátusban a munkáspárti kormány terve egy országos karbonkereskedelmi rendszer felállításáról.
Ausztrália a világ egyik legnagyobb egy főre jutó üvegházgáz-kibocsátója, egyúttal a klímaváltozás negatív hatásai által az egyik leginkább érintett ország.

Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. Az Egyesült Államok a planéta egyik legnagyobb szennyezője.
A szombati nemzetközi akciónap keretében 67 ország összesen 515 szervezete hirdetett tüntetést Koppenhágában. A demonstráción különböző becslések szerint 50-80 ezer ember vehet részt. A felvonulók a dán parlament épületétől indulnak el, és a klímaértekezletnek helyt adó Bella Center konferencia-központhoz tartanak majd.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.