Klímacsúcs – Több magyart is előállítottak a szombati tüntetésen

Több magyart is előállítottak a koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción – mondta el vasárnap az MTI-nek Koppenhágában a tüntetés egy magyar résztvevője, akit ugyancsak őrizetbe vett a rendőrség.

A szemtanú négy magyar állampolgárról tud, akiket a rendőrök a dán főváros Christiania városrészében megbilincseltek, előállítottak, majd még szombaton este elengedtek.
A tüntetésen több mint 100 magyar fiatal vett részt többek között a Greenpeace Magyarország, a Védegylet, a Lehet Más a Politika (LMP), a Messzelátó Egyesület, a Vissza a földekre! mozgalom, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és több szakkollégium képviseletében.
Az egyik magyar résztvevő az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrök azokat állították elő, akik a több száz, fekete ruhába öltözött, téglákat dobáló fiatal közelében voltak.
A tömegből kivett és megbilincselt embereket az előállítás végéig, több óráig az utcán sorakoztatták fel, majd rendőrségi buszokkal elszállították őket. Az egyik előállított magyar férfi elmondta: a buszokban újabb órákat töltöttek, felvették személyes adataikat, majd késő éjjel elengedték őket.
A Koppenhágából tudósító klima.blog.hu oldalon a következő olvasható az eseményekről: “…bárkit, aki akár a feketék közelében volt, letartóztattak. Krisnásokat, bámészkodó fotósokat, átlagos járókelőket és rossz társaságba keveredőket négy órán át megalázó módon a betonon ültettek.”
Szombaton nemzetközi akciónap keretében világszerte több ezer megmozdulás zajlott. Koppenhágában 67 ország összesen 515 szervezete hirdetett demonstrációt a konferencia hatodik napjára. A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult a belvárosból a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez.
Vasárnap délelőtt csaknem mindenkit szabadlábra helyeztek az előző nap előállított közel ezer ember közül, és a dán rendőrség bocsánatot kért a tüntetőkkel szemben alkalmazott bánásmódért.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.