Klímacsúcs – Tiltakozik a G77 a kiszivárgott dán javaslat ellen

A 130 fejlődő országot, köztük Kínát és Indiát tömörítő G77 csoport lesöpört az asztalról egy dán kormánynak tulajdonított nem hivatalos megállapodás-tervezetet, mert az szerintük a gazdag országoknak kedvez és szenvedésre kárhoztatná az emberiség nagy részét.

“Ez a szöveg komolyan veszélyezteti a koppenhágai tárgyalási folyamat sikerét” – jelentette ki szerdán Lumumba Stanislas Dia Pin, szudáni főtárgyaló, a G77 csoport vezetője, aki mindazonáltal világossá tette: “A G77 tagjai nem fognak kivonulni a tárgyalóteremből az egyeztetések e végső szakaszában, mivel egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak Koppenhága kudarcát”.
“Egy méltánytalan megállapodást ugyanakkor nem vagyunk hajlandók aláírni. Nem tudunk elfogadni egy olyan javaslatot, mely a Föld lakosságának 80 százalékát további szenvedésre és igazságtalanságra kárhoztatja” – hangsúlyozta a G77 vezetője.
Már november vége óta tudni lehet, hogy a házigazda Dánia kormánya kidolgozott több nem hivatalos megállapodás-tervezetet, melyeket azután széles körben köröztetni kezdtek. Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter már november 30-án “teljesen elfogadhatatlannak” nevezte az egyik ilyen tervezetet.
Egészen kedd délutánig nem esett szó az állítólagos anyagokról, ekkor azonban a Guardian brit lap megjelentetett honlapján egy írást, amelyről azt állította, hogy a dán kormány nem hivatalos javaslata egy leendő “Koppenhágai Egyezmény” tartalmára.

Ebben az szerepel, hogy 2020-ra a globális üvegházgáz-kibocsátásnak el kell érnie csúcsát, utána már csökkennie kell. A csúcs tíz éven belüli elérését a fejlett országok mindegyikétől megköveteli, míg a fejlődőknek hosszabb határidőt ad, bár ezt pontosan nem nevezi meg. Ami a kibocsátás-csökkentési vállalásokat illeti, a tervezet szerint a fejlődő országok – kivéve a legszegényebbeket – elköteleznék magukat bizonyos, országukhoz szabott kibocsátás-csökkentési projektek mellett, melyek 2020-ig való teljesülését százalékos mutatókkal mérnék. Ezek konkrét értékét jövő héten rögzítenék a tárgyalásokon.
Su Wei kínai tárgyaló azt mondta, bár még nem olvasta a szöveget, annyit kijelenthet, hogy túl korai kibocsátási csúcsévről beszélni a fejlődő országok esetében.
Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse és Connie Hedegaard, a konferencia dán elnöke, csillapítandó a kedélyeket hangsúlyozták, hogy a november 27-i keltezésű szöveg nem hivatalos, és csak egy lehetséges álláspontot tükröz.
“A szöveg semmilyen körülmények között nem egy új klímaváltozási paktumra vonatkozó ‘titkos dán javaslat’. Ilyen szöveg nem létezik” – húzta alá Hedegaard, hozzátéve, hogy számos tárgyalási szöveget hasznának majd a különböző álláspontok tesztelésére.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.