Klímacsúcs – Schwarzenegger: Amerika vezesse a klímavédelmi harcot

Az Egyesült Államoknak kellene a klímavédelmi harc élére állnia Arnold Schwarzenegger szerint.

A kaliforniai kormányzó a The Financial Times című lapnak elmondta: “az egész világnak a hasznára válna, ha Amerika volna a klímavédelmi mozgalom motorja.”
Schwarzenegger 2006-ban törvényt fogadtatott el Kaliforniában az üvegházgáz-kibocsátás korlátozásáról és a megújuló energiaforrások kiaknázásáról. Az akkori elnök, George W. Bush politikájával szembehelyezkedő jogszabály révén “valóságos zöld forradalom bontakozott ki” az államban – mondta a kormányzó, aki a héten felszólal a koppenhágai ENSZ klímakonferencián.
“Kalifornia a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága, és Kalifornia formálja az amerikai trendeket. Nem gondoljuk, hogy Washingtonra vagy Pekingre kellene várnunk” – mondta a politikus a londoni lapnak.
Arnold Schwarzenegger szerint meg kell mozdítani a “nemzeti kormányok alatti szinteket”. A régiókra, megyékre, városokra és a még kisebb közösségekre is szükség van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. “A világ kormányai egyedül nem elég erősek az áttöréshez, és a nemzetközi szerződések sem oldják meg a problémákat, bármilyen fontosak is” – hangsúlyozta a kormányzó. Hozzátette: azt az üzenetet viszi Koppenhágába, hogy a világ nem várhat tétlenül, míg egy új klímavédelmi szerződést megkötnek a kormányok.
A klímatudomány eredményeinek hitelessége körül brit éghajlatkutatók kiszivárgott levelezése nyomán kirobbant vita kapcsán Schwarzenegger megjegyezte: Kaliforniában közvetlen tapasztalatot lehet szerezni az éghajlatváltozás hatásairól. “Az erdőtüzek és az elapadó vízforrások láttán nem feltétlenül szükséges ilyen statisztikákat olvasgatni. Nem is ezekre alapozom a politikámat, hanem arra, amit a saját szememmel látok” – mondta a kaliforniai kormányzó.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.