Pozitívnak értékelte a klímacsúcs hozadékát, de nem végállomásnak, csak egy új kezdetnek tekinti a kínai külügyminiszter Jang Csi-cse (Yang Jiechi) a Koppenhágai Egyezményt.

Klímacsúcs – Peking Koppenhágáról: nem a végállomás, csak egy új kezdet

Pozitívnak értékelte a klímacsúcs hozadékát, de nem végállomásnak, csak egy új kezdetnek tekinti a kínai külügyminiszter Jang Csi-cse (Yang Jiechi) a Koppenhágai Egyezményt.

A kínai külügyminisztérium honlapján vasárnap közzétett nyilatkozatban pozitív eredménynek leginkább azt tekinti, hogy a Kiotói jegyzőkönyv által elfogadott elvet, miszerint “a felelősség közös, de különböző mértékben terheli a fejlett, illetve a fejlődő államokat” ezúttal is érvényesítették, továbbá lépést tettek előre a fejlett országok kötelező kibocsátás-csökkentésének irányába, továbbá a fejlődők önkéntes kibocsátás-mérséklésének terén.
A kínai diplomácia vezetője kiemelte még, hogy a konferencián konszenzus született olyan kulcskérdésekben, mint a károsanyag-kibocsátás hosszú távú céljai, a fejlődők anyagi és technológiai támogatása és az átláthatóság.
A fejlődők és a fejlettek között nagy különbség van történelmi kibocsátásaikat és a jelen kibocsátás mértékét tekintve, valamint alapvető nemzeti sajátosságaik és a fejlettségi fokuk vonatkozásában – áll a nyilatkozatban. “Ezért különböző mértékű felelősséget és kötelezettséget kell vállalniuk a klímaváltozás elleni küzdelemben” – húzza alá Jang, megállapítva, hogy “a koppenhágai konferencia nem a végállomás, csak egy új kezdet”.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.