Klímacsúcs – Obama nem tett új vállalásokat

Nem tett új klímavédelmi vállalásokat országa nevében Barack Obama amerikai elnök a koppenhágai klímacsúcs pénteki plenáris ülésén tartott beszédében.

Az amerikai elnök a világ vezetőit “közös cselekvésre” buzdította egy klímavédelmi egyezmény elérése érdekében, ugyanakkor nem növelte a már korábban bejelentett 17 százalékos, 2005 és 2020 közötti időszakra vonatkozó amerikai kibocsátás-csökkentési vállalást.
Obama megismételte a korábban tett amerikai vállalásokat, kiemelte az átláthatóság fontosságát a kibocsátás-csökkentés ellenőrzésében, s hangsúlyozta: az Egyesült Államok tovább folytatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, függetlenül attól, hogy mi történik Koppenhágában.
Úgy vélte: az emberiség akarata a klímaváltozás megfékezésére “az elégséges és elégtelen határán billeg”, miközben a globális felmelegedés következtében változó környezet elfogadhatatlan biztonsági, gazdasági és természeti kockázatot jelent.
Kiemelte: a gazdag országoknak segíteniük kell a fejlődőket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.
Végül hangsúlyozta: itt az ideje “jelentős előrelépést tenni” a tárgyalásokon.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.