Klímacsúcs – Nemzetközi művészeti akció az éghajlatért

Több mint kétszáz diák és környezetvédő aktivista gyűlt össze Egyiptomban, a Kairót övező sivatagban, hogy az űrből is észlelhető méretű szkarabeuszt formázzanak a homokba annak a nemzetközi művészeti akciónak a keretében, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra.

A Napot szorongató szkarabeusz – az ősi egyiptomiak hite szerint az újjászületés jelképe – egyike annak a 12 alkotásnak, amelyet a világ több pontján a hamarosan kezdődő cancúni klímacsúcs előtt készítettek a Project 350 elnevezésű akció keretében. Az elnevezésben szereplő szám arra utal, hogy a tudósok szerint milyen magas lehet a légkörben biztonságosan jelenlévő karbon egységek maximum értéke. A szint jelenlegi becslések szerint 380 egység.
A nemzetközi művészeti akcióban résztvevők célja, hogy meggyőzzék a kétkedő politikai vezetőket arról, az éghajlatváltozás létező probléma, és az üvegházgázok szigorúbb csökkentését kell elérni.
A Kairó közeli sivatag szkarabeusza mellett Újdelhiben például egy óriáselefánt, Los Angelesben egy sas, míg Mexikóvárosban egy ciklon képe fogadta az érdeklődőket.
Egyiptom különösen megszenvedheti az éghajlatváltozást, egyebek közt az emelkedő tengerszint miatt. Aktivisták és szakértők arra figyelmeztettek, hogy eltűnhet a Nílus-delta – az ország mezőgazdasági ütőere -, ha a tengerszint tovább emelkedik.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.