Klímacsúcs – Könnygázzal oszlatott a dán rendőrség

Könnygázt is bevetett Koppenhágában a dán rendőrség hétfő késő este azon tüntetők ellen, akik Molotov-koktélokat hajigáltak és lángoló barikádokat állítottak az utcákon.

A nemzetközi klímakonferencia kapcsán demonstráló aktivisták szemetet és egyéb gyúlékony anyagokat égettek a főváros Christiania kerületének szomszédságában. Kevéssel éjfél előtt a rendőrség 150-200 embert előállított egy szórakozóhelyen, illetve annak környékén Christiania városrészben – közölte egy rendőrségi szóvivő.
Az ENSZ égisze alatt zajló konferencia idejére a dán parlament emelte a közrend elleni bűncselekmények büntetési tételeit, és kibővítette a rendőrség jogait. A megszigorított szabályok alapján a dán rendőrség “megelőző jelleggel” bárkit őrizetbe vehet 12 órára. Az utóbbi napokban a hatóságok több mint 1200 embert állítottak elő.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.