Klímacsúcs – Kína környezetpolitikáját bírálta a tibeti küldöttség

A globális felmelegedés mellett Kína környezeti politikája is fenyegeti a több mint egymilliárd ázsiai vízellátásában kulcsszerepet játszó himalájai gleccsereket – hívta fel a figyelmet a nem hivatalos tibeti delegáció a koppenhágai klímacsúcson.

tA Tibeti-fennsík globális átlagnál kétszer gyorsabb melegedése több tízezer gleccser gyorsuló olvadásához vezet. A gleccserek olvadása Ázsia hét jelentős folyójának vízellátását befolyásolja, az érintett területek kiterjednek Indiára, Bangladesre, Kínára és Délkelet-Ázsia több országára – közölték delegáció tagjai.
A tibetiek felhívták a figyelmet arra, hogy a kínai kormány a tibeti folyók szabályozásával, elterelésével próbálja megoldani az ország vízkrízisét.
“Amennyiben változatlan formában tovább folyik Kína környezeti beavatkozása a Tibeti-fennsíkon, egy olyan klímaválság alakulhat ki, amely jelentőségében a tengerszint emelkedéséhez és a sarkvidékek olvadásához mérhető” – hangsúlyozta Tenzin Dhardon Sharling, a Tibeti Nők Szövetségének tagja.
Tenzin Dhardon Sharling úgy vélte: a kényes magas-hegyi ökoszisztéma megóvásának legjobb módja az lenne, ha a tibetiek nagyobb szerepet kapnának a talaj és a vízkészletek kezelésében. Hangsúlyozta: a Tibeti-fennsík épsége nemcsak Tibet ügye, hanem Kína és az egész világ szempontjából kulcsfontosságú.
A Tibeti-fennsíkot gyakran a Föld harmadik sarkvidékének nevezik, mivel gleccserek formájában több édesvizet tárol, mint az Északi-sarkot és az Antarktiszt leszámítva bármelyik hely a világon.
A Dalai láma november végén arról beszélt, hogy a világ vezetőinek a klímaváltozás ügyét minden más elé kell helyezniük. Az 1959-es felkelés után hazáját elhagyni kényszerült vallási vezető december 10-én Ausztráliában ünnepli Nobel-békedíjának huszadik évfordulóját, ahol megáldott magokat ad át hallgatóinak a klímaváltozás elleni személyes felelősség jelképeként.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.