Klímacsúcs – Kína energiafogyasztásának egyharmadát megújítható energiával fedezi 2050-ig

Kína, energiastratégiája keretében, energiafogyasztásának egyharmadát megújítható energiákkal akarja fedezni 2050-ig – írta a China Daily hétvégi cikkében, a koppenhágai klímacsúcs kapcsán.

A szénfüggő Kína – a világ legnagyobb üvegházhatást okozó gázkibocsátója – novemberben azt közölte: 2020-ig 40-45 százalékkal csökkenti azt a szén-dioxid mennyiséget, amely a hazai össztermék minden egyes jüanjának előállításához szükséges, a 2005-ös szinthez képest. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy növelik az energiafelhasználás hatékonyságát.
2020-ig a megújítható energia az ország elsődleges energiafogyasztása 15 százalékának felel majd meg: ez mintegy 600 millió tonna szenet vált ki. 2030-ig a megújítható energia aránya 20 százalékra nő az összes fogyasztáson belül, 2050-re pedig egyharmadát adná az összes felhasznált energiának.
Kína korábban bejelentette, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök részt vesz a koppenhágai klímacsúcson az ország elkötelezettségének alátámasztására az üvegház hatást okozó gázok csökkentésére tett globális igyekezet mellett.
Korábban már napvilágot látott az a pekingi álláspont, hogy – a nagy nyomás ellenére – Kína Koppenhágában nem tesz magára nézve kötelező vállalást a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan. Peking már több alkalommal is nyilvánvalóvá tette, hogy kötelező érvényű kibocsátási kvóták lefektetésére törekszik a fejlett gazdaságok számára, de elutasít minden ilyen jellegű korlátozást saját magára nézve.
Kína szerint igazságtalan lenne minden országra egyaránt érvényes kötelezettségeket róni a globális felmelegedés elleni küzdelemben, mivel a környezetkárosítás oroszlánrészét a fejlett országok idézték elő iparosodásuk során az elmúlt 100-200 évben.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.