Klímacsúcs – Kevesebb civil mehet be a Bella Centerbe

Kevesebb civil mehet be az ENSZ klímatárgyalásoknak helyet adó koppenhágai Bella Centerbe, miután a szervezők – figyelembe véve a helyszín befogadóképességét – keddtől korlátozzák a civil szervezetek beengedhető képviselőinek számát.

Az ENSZ utasításának megfelelően kedden és szerdán csak 7000 embert engednek be a civil (NGO) és kormányközi szervezetek (IGO) képviselői közül, míg csütörtökön ennek hetedét, a hivatalos pénteki zárónapon pedig mindössze 90 személyt.
A múlt hétfőn kezdődött konferenciára összesen a civilek körülbelül 20.000 képviselőjét akkreditálták.
A civilek számára megszigorított belépési szabályok szerint az NGO-knak és IGO-knak hétfőn külön, nem névre szóló belépőkártyát kellett kiváltaniuk, és csak ezzel, illetve az eddig is használt, az akkreditációnál kapott kártyával együttesen léphetnek be a helyszínre. A szervezetek maguk döntik el, hogy tagjaik között hogyan osztják el a korlátozott számban rendelkezésre álló kiegészítő belépőket.
Bozsó Brigitta, az Energia Klub éghajlatvédelmi projektvezetője az MTI-nek elmondta: ez a lépés gyakorlatilag a civil társadalom kizárását jelenti a konferenciáról, és nem szerencsés, hogy ez éppen a mindent eldöntő zárószakaszban történik.
A Greenpeace is ellenzi az intézkedést. A zöld szervezet az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozza: ha a politikusok azt gondolják, hogy ezzel a lépéssel kizárhatják a kritikus hangokat a csúcsról, akkor nagyon tévednek. Hozzáteszik: elmúltak azok az idők, amikor a politikusok “füstös hátsó szobákban pókerezhetnek a bolygó sorsával”.
“A civil társadalom részvételének korlátozása annak a jele, hogy a csúcs álságos beszédekkel és egy olyan megállapodással fog végződni, amelynek tartalma legfeljebb egy turistáknak szánt szórólap tartalmával vetekszik” – olvasható a Greenpeace közleményében.
Közben minden készen áll a Bella Centerben a magas szintű szakasz fél 6-kor kezdődő hivatalos megnyitó ünnepségére, amelyen beszédet mond többek között Lars Lokke Rasmussen, a házigazda Dánia miniszterelnöke, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. A megnyitón is korlátozták a részvevők létszámát: delegációnként 4 ember mehet be, míg a többiek a hivatalos közvetítés keretében, képernyőről követhetik az eseményeket.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.