Klímacsúcs – Huszonegyezer halott az éghajlatváltozás miatt 2010-ben

Az év első kilenc hónapjában 21 ezer ember életét követelték világszerte az éghajlathoz kapcsolódó időjárási katasztrófák az Oxfam szerint.

A szervezet hétfőn a mexikói Cancúnban megnyílt ENSZ Klímaváltozási Konferenciája kapcsán ismertetett jelentésében rámutatott, hogy a halottak száma kétszer annyi az idén, mint 2009-ben volt.
A pakisztáni áradásokat, az oroszországi erdőtüzeket és hőhullámokat, valamint a Csendes-óceán szintjének Tuvalu szigetét veszélyeztető emelkedését említették példaként az éghajlat halálos következményekkel járó változásaira.
Az ENSZ égisze alatt zajló klímatárgyalások újabb fordulójának célja, hogy megállapodás szülessen az ipari és a fejlődő országokat megosztó kérdésekben, különösen az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásában, az esőerdők megóvásában és egy felmelegedő világra való felkészülésben. A tárgyalófelektől emellett azt is várják, hogy hivatalos formába öntsék a már meghatározott célokat az üvegházgáz-kibocsátásról.
Bár elemzők nem várnak áttörő eredményt a tanácskozástól, az Oxfam gyors cselekvést sürgetett jelentésében az éghajlatváltozás csökkentésére és az alkalmazkodásra.

“Az államoknak új lehetőségeket kell találniuk a szükséges dollármilliárdok előteremtésére, például a nemzetközi légi közlekedésből és a hajózásból származó károsanyag-kibocsátás, vagy éppen a pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén. Minél előbb folyik be a pénz, annál hatékonyabb lesz az éghajlatváltozás elleni harc” – fogalmazott közleményében Tim Gore, a jelentés szerzője. A 2010-es időjárási katasztrófák sora egybecseng az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentésével, amely súlyos hőhullámokat, erdőtüzeket, áradásokat és a tengerszint emelkedését vetítette előre.  Az Oxfam szerint a pakisztáni áradások miatt az ország területének ötöde került víz alá, kétezren haltak meg. A nyári katasztrófa 20 millió pakisztáni életét érintette, otthonok semmisültek meg, járványok törtek ki.

Utak váltak járhatatlanná, odalett a termés, a károkat összességében 9,7 milliárd dollárra becsülték.
Oroszországban a hőmérséklet 14 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot júliusban és augusztusban, Moszkvában kétszeresére, hétszázra emelkedett a napi halálozási ráta – mutatott rá a szervezet. A mintegy 26 ezer erdőtűz elpusztította a termés negyedét. A Csendes-óceánban fekvő Tuvalun – ahol évente 5-6 milliméterrel emelkedik a vízszint – egyre nehezebb a gabonatermelés, mert a sós víz behatol a termőföldekre. Ebből adódóan a helyiek importárura szorulnak a túlélés érdekében.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.