Klímacsúcs – G77: növelje kibocsátás-csökkentési vállalását az USA!

A 130 fejlődő országot, köztük Kínát és Indiát tömörítő G77 csoport csütörtökön felszólította az Egyesült Államokat, hogy növelje kibocsátás-csökkentési vállalását a többi fejlett országéhoz hasonló szintre – számol be a konferencia hivatalos honlapja (www.cop15.dk).

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb egy főre jutó kibocsátója, és történeti összesítésben is az élen áll. Az 1990-es szinthez képest általuk vállalt 4 százalékos csökkentés nem segít a világ megmentésében. Arra kérjük az USA-t, hogy csatlakozzon a Kiotói jegyzőkönyvhöz, és tegyen a többi fejlett országéhoz hasonló mértékű vállalást”- mondta egy sajtótájékoztatón Lumumba Stanislas Dia Pin szudáni főtárgyaló, a G77 csoport vezetője.
“Barack Obama elnöknek Nobel-díjasként és egy sokoldalú globális társadalom szószólójaként fel kell nőnie ehhez a kihíváshoz. Tudjuk, hogy afrikai családi szálai révén büszke arra, hogy tagja e közösségnek” – tette hozzá Lumumba Stanislas Dia Pin.

Bernarditas Muller, a G77 egyik tárgyalási koordinátora hangsúlyozta, hogy a fejlett országok által a harmadik világnak biztosított támogatás valójában nem fejlesztési segély, hanem az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye által előírt kötelezettség. Emlékeztetett arra is, hogy a Kiotói rendszerben működő rugalmassági mechanizmusok révén a fejlődő országok segítenek a fejletteknek, hogy azok teljesíteni tudják vállalásaikat.
Bernarditas Muller ragaszkodott ahhoz, hogy egy leendő klímaalap az ENSZ irányítása alatt álljon, valamint cáfolta azokat a spekulációkat, melyek szerint a G77 csoporton belül törésvonal keletkezett volna. “Ez csak egy látszólagos megosztottság. Közös állásponton vagyunk a technológia-transzfer és a kibocsátás-csökkentés kérdésében, és erősen védjük ezeket a pozíciókat” – húzta alá.
A fejlődő országok csoportját korábbi hírek szerint az úgynevezett kis szigetországok szövetségének (AOSIS) felvetése osztotta meg, mely szerint a konszenzus övezte 2 Celsius fok helyett 1,5 fokban kellene maximálni a globális felmelegedés mértékét.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.