Nem titkolt csalódottsággal fogadta Németország a koppenhágai klímavédelmi csúcsértekezlet rendkívül sovány eredményeit.

Klímacsúcs – csalódottság Németországban

Nem titkolt csalódottsággal fogadta Németország a koppenhágai klímavédelmi csúcsértekezlet rendkívül sovány eredményeit.

A csalódottságot növelte, hogy a környezetvédelemre nagy súlyt helyező, “klímakancellárnak” is nevezett Angela Merkel a remélt előrelépés egyik legfőbb motorja, illetve a szükséges lépések egyik leghatározottabb kezdeményezője volt.

Mindennek ellenére a kancellár egy vasárnapi interjúban óvott attól, hogy a koppenhágai csúcsot – illetve az azon született zárónyilatkozatot – teljes mértékben negatívnak minősítsék. “A dán fővárosban lépés történt egy új környezetvédelmi világrend érdekében, nem több és nem is kevesebb” – hangozatta a Bild am Sonntagnak nyilatkozva Merkel.  Hozzátette: aki Koppenhágát teljes mértékben “befeketíti”, azokat segíti, akik minden fajta előrelépést fékezni akarnak.
A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is különleges felelősséget akar vállalni a klímaváltozás elleni harcban. A következő lépéseket a koppenhágai csúcson született megállapodásra kell felépíteni – jelentette ki Angela Merkel, és ezzel összefüggésben kiemelte a jövő év közepére Bonnba tervezett klímavédelmi találkozó jelentőségét.
A kancellárnál jóval keményebben fogalmazva Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter súlyos kudarcról beszélt. “Többet akartunk, de csak ennyit sikerült elérni” – jelentette ki a miniszter, felróva, hogy nem sikerült élni a történelmi helyzet kínálta lehetősséggel.
Szokatlanul élesen fogalmazott a német környezetvédelmi miniszter a klímatalálkozó légkörével kapcsolatban, azzal összefüggésben ugyanis szó szerint provokációról, szégyentelenségről és felelőtlenségről beszélt. Röttgen az Egyesült Államokat is, de elsősorban Kínát bírálta a konkrét előrelépés elmaradásáért.
Sigmar Gabriel korábbi környezetvédelmi miniszter, az ellenzéki  szociáldemokrata párt elnöke szégyennek nevezte, hogy – mint fogalmazott –  az állam- és kormányfők kockáztatják gyermekeik és unokáik jövőjét.  Hasonlóan fogalmazott a környezetvédő Zöldek pártjának elnöke, Claudia Roth,  teljes kudarcnak minősítve a csúcstalálkozót.
A potsdami klímakutató intézet igazgatója ugyanakkor annak a nézetének adott hangot, hogy a koppenhágai kudarc ellenére a környezetvédelmi erőfeszítéseket semmiképpen sem szabad temetni. A német kormány legfőbb tanácsadó szervének számító intézet vezetője, Heinz-Joachim Schnellhuber hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás káros következményeinek megfékezését célzó törekvéseket folytatni kell. Koppenhágával kapcsolatban egy afrikai mondást idézett, amely szerint az elefántok harcát mindig a fű sínyli meg. Az elefántok ebben az esetben az Egyesült Államok és Kína voltak, míg a fű – azaz a szenvedő fél – Európa. “Koppenhága azonban nem a végállomást jelentette, az erőfeszítéseket folytatni kell ” – jelentette ki az igazgató.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.